Блог

Що е туй афродизиак?

В няколко поредни статии желаем да поговорим за афродизиаците.

Та, „Що е туй афродизиак?“

Думата „афродизиак“ произлиза от името на Афродита, гръцката богиня на любовта, красотата, удоволствието и страстта. Афродизиакът е вещество, за което се смята, че повишава сексуалното желание или ефективност. И жените, и мъжете отделят хормон, наречен окситоцин, който обикновено се нарича „свързващ хормон“, тъй като се свързва с раждането и секса. Окситоцинът е отговорен за либидото, предизвиква сексуална възбуда и допринася за кулминацията на удоволствието, тъй като се освобождава по време на оргазъм или ерекция. Някои хора вярват, че повишаването на нивата на окситоцин чрез употребата на афродизиаци може да има положителен ефект върху сексуалната функция и общото благосъстояние.

Ето някои положителни ефекти от приема на храни и суплементи, които се характеризират като афродизиаци:

Повишено сексуално желание: Много хора използват афродизиаци, за да увеличат либидото и сексуалното си желание. Някои билки или храни, могат да имат пряк ефект върху хормоналния баланс на тялото, което води до повишено сексуално желание.

Подобрено сексуално представяне: Смята се, че някои афродизиаци подобряват сексуалното представяне, като например увеличаване на издръжливостта, удължаване на ерекцията или подобряване на общото сексуално удовлетворение.

Повишена увереност: Използването на афродизиак може да помогне за повишаване на увереността, особено ако някой изпитва безпокойство относно сексуалното представяне или ниско самочувствие, свързано със сексуалните му способности.

Повишено удоволствие: Някои вещества, като шоколад или някои етерични масла, могат да увеличат удоволствието по време на сексуална активност чрез стимулиране на сетивата и подобряване на цялостното изживяване.

Подобрено настроение: Някои афродизиаци могат да имат свойства за подобряване на настроението, като намаляване на стреса или тревожността, което може индиректно да подобри сексуалното желание и представяне.

Важно е обаче да се отбележи, че ефектите на афродизиаците до голяма степен са информация общ характер и научните изследвания за тяхната ефикасност са ограничени. Освен това, някои афродизиаци може да имат отрицателни странични ефекти или да взаимодействат с лекарства и да доведат до нежелателни последствия, така че винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, преди да опитате нови вещества. Например, всеки всеки човек със сърдечно заболяване, трябва да бъде особено предпазлив, при приема на афродизиак, тъй като това може да доведе до повишаване на сърдечния ритъм и да се отрази на кръвното налягане.

В следващите статии ще разгледаме както някои храни и напитки, така и някои суплементи, които се считат за афордизиаци.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар