Блог

Четка за нашата кожа

Четкането на тялото е интересна тема, особено след като лятото почуква на вратата. По презумпция топлото време разголва телата и в това разбира се, няма нищо лошо стига да е в рамките на нормалното. А какво по-хубаво от това да се наслаждаваме на нашата кадифена кожа?

Ежедневното четкане на тялото прави кожата по-мека и блестяща, което до голяма степен ни помага да се чувстваме по-уверени. Но ползите от четката за тяло са много по-дълбоки от това как изглежда нашата кожа. Всъщност една проста четка за тяло е един от най-ценните аксесоари за баня, защото има дълбоко въздействие върху нашата физика, а от там и върху нашата психика.

Четкането на тялото е наистина един ободряващ ритуал за грижа към себе си, който твърде дълго е бил погрешно представян като техника за разграждане на мазнини. Основната полза от работата ни с четката се състои в това, че ние активираме лимфата, която всъщност представлява естествената детоксикираща мрежа на тялото ни. Поради тази причина използването на четка за тяло е възприет от древните египтяни, римляни, древни китайски учения и не на последно място от Аюрведа – система (учение) за алтернативна медицина произлизащо от Индия. Индийският аюрведичен подход, гаршана, се използва за стимулиране на лимфата и кръвообращението и се извършва с помощта на сурови копринени или ленени ръкавици, но също може да се ползва и четка с естествен косъм.

Финландският лекар Пааво Айрола популяризира четката за тяло преди 30 години и ето няколко ползи тя да се използва от векове:

По-мека кожа – Четката за тяло ексфолира и елиминира мъртвите кожни клетки, оставяйки кожата мека, подпомагайки процеса на нейното обновяване. Това стимулира регенерацията на кожата и насърчава образуването на нови клетки.

Стимулиране на лимфата – Лимфата, естествената система за детоксикация на тялото, се намира точно под повърхността на кожата. Четкането на тялото стимулира лимфните възли и жлезите, като насърчава освобождаването на задържаните течности и подобрява имунната функция.

Бич за целулита – Като засилва движението на лимфата, четкането помага за изчистването на течността, която се улавя между мастните клетки.  По този начин се ограничава целулита и се избягва подуването на тялото.

Блясък и плътен цвят – Абразивното действие при четкането на тялото извежда кръвта на повърхността на кожата, придавайки й свеж тон и блясък. Кожата се подобрява не само като мекота, а и като плътност.

Ограничава обривите – Чрез насърчаването на клетъчния обмен, стимулирането на лимфата и отпушването на порите, четкането на тялото пряко въздейства върху разпространението на обривите по нашето тяло.

И така, естествено възниква въпросът: Колко често, колко дълго и по какъв начин да използваме четката за тяло? Експертната марка за грижа за краката Legology, казва, че това не трябва да отнема повече от минута всяка сутрин, тоест нямаме извинение да го избягваме, под претекст, че ни липсва време. Те препоръчват движението да се извършва като махове в посока от крайниците към тялото. Почваме от ходилата към коленете и бедрата, или от китките към лактите и раменете. Движението с четката трябва да се извършва в посока към сърцето. Според тях няма значение дали използвате четката си за тяло преди душ, по време или след него, важното е това да става правилно – не да търкате, а да метете с бързи движения. Избягвайте прекомерния натиск – това може да доведе до отрицателни последствия.

Опитайте да четкате тялото си за една седмица и ще усетите истинска разлика за вашата кожа.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар