Блог

Целулита

Целулит. Дори самата дума звучи плашещо. И ако попадате в групата на хората с наднормено тегло, то може да имате тези трапчинки образувани от натрупването на телесни мазнини. Обикновено местата засегнати от целулит са бедрата и задните части и този визуален неприятел допълнително подчертава наличието на излишни килограми.

Всеки един от нас има мазнини, или „мастни тъкани“, които съставляват приблизително 10-25% от общата ни телесна маса. Това количество мастна тъкан в тялото, естествено варира в зависимост от пола, възрастта, генетиката и от редица други фактори. Говорейки за целулита, от друга страна, трябва да вметнем, че той всъщност не е мазнина. Това е нормалната физиологична реакция на организма към натрупването на мазнини и тя възниква, когато колагеновите влакна, които свързват мазнините с кожата, се разтягат, разграждат или издърпват. По този начин мастните клетки или „адипоцитите“ изпъкват.

Днешният пазар е пълен с добавки, лосиони и други приложения за кожата, които твърдят, че намаляват или лекуват целулита, но идват с минимални доказателства за тяхната ефективност. Тези продукти биха могли временно да стегнат най-външния слой на кожата, но не правят много за справяне с основния проблем. Вместо това, фокусът трябва да се измести върху здравословното поведение включващо управление на теглото, здравословно хранене, хидратация и адекватна физическа активност (класиката). Тези компоненти осигуряват повече подкрепа за контролиране на наличието на целулит в дългосрочен план.

Печеливша стратегия за минимизиране влиянието на целулита, е да определите по какви начини можете да загубите телесни мазнини и да увеличите мускулна маса. Допълнителното тегло може да направи целулита по-видим. Това вероятно означава фокусиране върху създаването на калориен дефицит. Това разбира се, касае начина ви на живот и се изразява в контролирани порции, по-малко добавени масла, намалени добавени захари във вашата диета, намаляване на приема на обработени храни. От друга страна, това може да се разбира като увеличаване на вашите рутинни тренировки.

Тук ще опишем някои храни, които имат роля за евентуалното намаляване на целулита:

  • Боровинки – European Journal of Nutrition прави убедителна връзка между консумацията на боровинки (както и други плодове и зеленчуци) и намаления риск от хронични заболявания като високо кръвно налягане, които често възникват от натрупването на излишна телесна маса.
  • Леща и други варива. Това са годни за консумация семена от бобови растения като черен боб, нахут и други, които са отлични източници на фибри. American Journal of Clinical Nutrition публикува, че е установено, че тези храни водят до умерена загуба на тегло за хора, които ги консумират редовно.
  • Крушите. Това е плод, който можем да намерим лесно в супермаркета и за него може да се каже че е един от най-богатите на влакна. Крушата съдържа около 6 грама фибри (за среден плод) и вероятно ще се почувствате много по-доволни, ако влезе в закуската ви или като десерт след хранене. По този начин можете да намалите по-големите порции. А защо не и в плодова салата?
  • Къдраво зеле. В статия публикувана в списанието на Академията по хранене и диети се описва проучване от 2014, което показва, че редовните консуматори на не съдържащите скорбяла листа на къдравото зеле, имат по-ниски нива на висцерални мазнини от хората, които не консумират.
  • Авокадо. Въпреки че авокадото е по-калорично от повечето други продукти, то може да помогне за стимулиране на загубата на тегло. Жените, които редовно консумират авокадо, отбелязват по-голяма загуба на тегло за период от четири години, отколкото тези, които не го консумират, според публикация в списанието Nutrients.
  • Гъби – месото на растителното царство. Създавайки богат и пикантен вкус, където и да се намират, гъбите пасват в редица ястия, където се смесват с другите компоненти, за да разширят както вкуса, така и хранителните свойства. Това е прост трик за намаляване на калориите.
  • Банани. Задържането на течности от високия прием на сол в диетата може да доведе до подуване, което може да увеличи появата на целулит. Бананите са общопризнати като източник на калий, минерал, който се свързва с контрола на подуването.
  • Сладки картофи. Отличен зеленчук, който осигурява редица ползи за здравето. Сладките картофи са чудесен снабдител на витамин А и калии. Също като банана, сладките картофи могат да намалят видимостта на целулита.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар