Блог

Храната и телесното ухание

Днес имаме едно кратко залитане и ще разгледаме връзката между храната и уханието на тялото. Ще направим кратък обзор на значимостта, която имат живите храни, активните култури, ферментиралите храни, а и някои други важни фактори, които могат да влияят на уханието на нашето тяло. Ето някои храни, на които е желателно да наблегнем (дори и да не забелязваме лошо ухание):

Ягоди – ягодите са богати на антиоксиданти като флавоноиди и витамини, като витамин С, които имат важни функции за здравето на тялото. Те помагат да се намалят вредните действия на свободните радикали в тялото, които могат да предизвикат окислителен ефект и да допринесат за метаболитната активност, свързана с миризма. В резултат на това, употребата на ягоди може да подпомогне укрепването на имунната система и  види до стабилизиране на метаболните процеси. Ягодите са богати на вода и диетични фибри, което оказва положително действие върху оптималното функциониране на червата, а от там и на подобряването уханието на тялото.

Друго, на което можем да наблегнем са зеленчуците. Сега е пролет, а те са изключително полезни за здравето на тялото и могат да помогнат за подобряване на уханието. Зеленчуците като спанак, броколи и магданоз са богати на витамини и минерали, като витамин С, витамин К, фолиева киселина и калций, които могат да помогнат за борба с инфекции и за укрепване на имунната система. Освен това, те съдържат хлорофил, който е известен със своите детоксикиращи свойства. Броколите и спанакът съдържат сулфурови съединения, които могат да помогнат за пречистване на кръвта и да подобрят метаболизма. Магданозът, от своя страна, е богат на хлорофил и етерични масла, които могат да помогнат за освежаване на дъха и за намаляване на лошия дъх на устата. Както ягодите, така и зеленчуците са богати на вода и диетични фибри. Така че, включването на зеленчуци в хранителната ни диета може да помогне за подобряване на ухание и за оптимално здраве на тялото.

Водата – пиенето на достатъчно вода е важно за оптимално здраве на тялото и може да помогне за подобряване на уханието. Това е така, защото водата помага за отстраняване на токсините в тялото чрез урината и потта. Токсините, които остават в тялото, могат да допринесат лошо ухание на тялото, защото те се излъчват чрез потта и дишането. Когато тялото е добре хидратирано, то може да функционира оптимално, като се осигурява правилното използване на хранителните вещества и по-добра циркулация на кръвта. Пиенето на достатъчно вода също така може да помогне за предотвратяване на изсушаването на устата, а от там и на премахването на лошия дъх, защото сухата устна кухина води до развитие на бактерии. Ето защо приема на достатъчно вода може да помогне за предотвратяване на този проблем.

Ферментирали храни и храни с живи активни култури. Такива храни съдържат полезни бактерии, които могат да подпомогнат здравето на храносмилателната система и да намалят лошия мирис на тялото. Такива храни, които съдържат живи активни култури, са: кисело мляко, кефир, топено масло, кимчи, краставички, кисело зеле и камбуча. Тези храни съдържат бактерии, като лактобацили и бифидобактерии, които могат да помогнат за поддържане на здравето на червата. Консумацията на тези храни може да подпомогне баланса на микробите в тялото и да намали риска от развитие на инфекции. Ферментиралите храни като кисело зеле, кисели краставички и кимчи, са богати на ензими, които могат да подпомогнат храносмилателния процес и да улеснят усвояването на хранителните вещества. Когато консумирате тези храни, е важно да се уверите, че сте закупили продукти от надеждни източници, за да се гарантира качеството и състава на продукта.

Съвсем накратко и за плодовете: те също могат да помогнат за подобряване на уханието на тялото. Ябълките, например, съдържат малък процент естествен оцетен алдехид, който може да помогне за балансирането на pH стойността в устната кухина и така да се предотврати лошият дъх. Ананасът пък, съдържа естествен фермент, наречен бромелин, който може да помогне за разграждането на белтъчините в храната. Няма да отделяме повече внимание на плодовете, защото достатъчно се е изписало за тях и те би трябвало да са „задължителен“ елемент от нашето хранене.

Трябва да добавим, че всеки човек е различен и това, че определените храни могат да влияят по-силно върху уханието на тялото в зависимост от индивидуалните физиологични характеристики и хранителните навици. Но забележите ли неприятно ухание, не пренебрегвайте този естествен индикатор, защото това може да е по-сериозен проблем, който има нужда от лекарска консултация.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар