Блог

Храната и психичното здраве

Храната, която консумираме, може да има сериозно въздействие върху нашето здраве, както физическо, така и психическо. Някои храни могат да засилят нашата енергия, да подобрят настроението ни и да ни помогнат да се справим със стреса, докато други могат да засилят нашата умора и да ни направят по-раздразнителни. Всички храни съдържат химикали, които могат да променят нашето настроение и да ни влияят психологически. Ето някои общи характеристики за храните, които влияят на нашата психика.

  • Храни, които са богати на въглехидрати и захари, могат да ни дадат краткотрайно чувство на енергия и щастие, но след това може да последва спад на настроението. От друга страна, храни, които са богати на протеини и полезни мазнини, могат да подобрят настроението и да ни дадат по-стабилна енергия. Въглехидратите и захарите се усвояват сравнително бързо от организма и могат да доведат до бързо повишаване на нивата на глюкоза в кръвта. Това води до краткотрайно повишаване на настроението и енергията. Но тези ефекти обикновено не продължават дълго време и могат да бъдат последвани от умора, раздразнителност и понижено настроение. От друга страна, храните, богати на протеини и здравословни мазнини, се усвояват по-бавно и осигуряват стабилна енергия през дълъг период от време. Тези храни могат да ни помогнат да се чувстваме по-фокусирани и да имаме по-добро настроение, тъй като те предоставят нужните хранителни вещества, за да работят тялото и мозъка оптимално. Както винаги, разбира се, ключа е в баланса. Не трябва да се отказваме напълно от въглехидратите и захарите, или да ядем прекалено много протеини и мазнини. Вместо това трябва да консумираме разнообразна и балансирана храна, която отговаря на нуждите на нашето тяло.
  • Храни, които съдържат определени химикали, като например триптофан, могат да увеличат производството на серотонин в мозъка ни. Серотонинът е химикал, който е свързан с усещането за щастие и добро настроение и има важна роля в регулирането на апетита, съня и други функции на организма. Като резултат, храните, богати на триптофан, като банан, ананас, ядки и мляко, могат да подпомогнат производството на серотонин и да подобрят настроението ни. Освен триптофана, има и други хранителни вещества, които могат да подобрят психичното ни здраве, като например магнезий, витамините B6 и B12, фолиева киселина и омега-3 мастни киселини. Тези хранителни вещества са необходими за правилното функциониране на нервната система и могат да помогнат за намаляване на стреса, тревожността и депресията.
  • От друга страна алкохола и кофеина могат да повлияят отрицателно на нашето психическо здраве. Те могат да доведат до депресии, тревожност и сърдечни проблеми, особено при дълготрайна употреба, или ако се консумират в големи количества. Има проучвания, които твърдят, че алкохола е желателно напълно да се избягва, защото нанася трайни щети върху нашия организъм. Кофеинът пък е стимулант, който може да доведе до тревожност и депресия при някои хора, а също да повиши кръвното налягане и да доведе до сърдечни проблеми. Разбира се, голяма част от нас консумират кофеин под различна форма и това не е проблем, стига консумира с умереност.

Общо казано, храните и напитките, които консумираме, може да има голямо въздействие върху нашето психическо здраве. Затова е важно да следим какво ядем и да се стремим към здравословна и балансирана диета. Важно да се отбележи, че храната сама по себе си не може да замести лекарственото лечение на психични заболявания. Ако имате проблеми с психичното здраве, трябва да потърсите професионална медицинска помощ.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар