Блог

Хормонален дисбаланс

Ако редовно чувствате, че нещо не е наред с тялото ви, че просто не сте себе си по-често, може да страдате от хормонален дисбаланс.

Ето няколко признака и симптома, които евентуално могат да ви подскажат, че страдате от хормонален дисбаланс:

  • Чувствате се уморени. Постоянната умора може да се дължи на хормона кортизол, познат още като хормон на стреса. Вашето тяло е склонно да отделя прекомерен кортизол в отговор на лоша или нездравословна диета, особено такава с прекомерна ежедневна консумация на захар. Тази умора може дори да ви накара да се почувствате малко депресирани и летаргични и да причини мозъчна умора, временно състояние, при което мозъкът ви е просто изтощен и не може да изпълни и най-простата задача.
  • Не можете да отслабнете, независимо че полагате усилия. Пак се обръщаме към хормонът на стреса кортизол. Той не само ви кара да се чувствате уморени, но също така може да попречи на способността на тялото ви да изпълнява нормалните функции по отношение на цикъла храна – отделяне. Вашите хормони контролират метаболизма ви и дисбаланса на хормонална основа може да доведе до забавен или неефективен метаболизъм. Освен това, хормоналният дисбаланс насърчава натрупването на мазнини, което може да доведе до наддаване на тегло.
  • Страдате от ненаситни желания. Увеличаването на кортизола може да ви накара да имате луд и ненаситен глад за сладки храни. Може да се почувствате гладни и да станете необичайно раздразнителни, ако не можете да задоволите тези желания. Може и да харесвате да похапвате сладко, но ако се забележите, че сте увеличили приема е редно да се замислите.
  • Проблеми с емоционалното равновесие. Когато хормоните ви не работят правилно, може да се почувствате сякаш сте на емоционално влакче в увеселителен парк познато като ролкостър. В един момент се чувствате невероятно щастливи и прекарвате времето на живота си на максимум, а в следващият момент се чувствате дълбоко депресирани. Хормоналните дисбаланси могат да ви накарат да изпитате екстремни, необясними върхове и спадове в емоциите си. Ако забележите, че не изчезват с времето, може да се наложи да потърсите професионална помощ.
  • Имате проблеми с храносмилането. Хормоналният дисбаланс също може да допринесе за храносмилателни проблеми като коремни спазми, диария, запек, подуване на корема, прекомерно образуване на газове и оригване, гадене и като цяло стомашен дискомфорт.
  • Потите се прекомерно. Вашите хормони могат да ви накарат да се потите прекомерно, когато не работят правилно. Това може да се дължи на промяна на нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Този симптом обикновено се пренебрегва, но забележите ли, че се потите повече от нормалното, е добре да се обърнете към личния си лекар.

 

Ако изпитвате някои горепосочените симптоми, може би е време за детоксикация.

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар