Блог

Фастинг

Фастингът е систематика на хранене, при която се ограничава или спира приемът на храна за определен период от време. Това е практика, която се използва в различни култури и религии в продължение на хиляди години с цел духовно, физическо или енергийно пречистване. Фастингът може да бъде практикуван по различни начини и може да бъде използван с различни цели, като отслабване, подобряване на общото здраве, повишаване на енергията, фокусиране и духовен растеж.

Ето и накратко видовете фастинг, които масово са познати:

  • Пълен фаст (или още познат като пълен пост). При пълния фаст се избягва приемът на храна за продължителен период от време, като се позволява само прием на вода и безкалорични напитки. Това означава, че в този период трябва да се избягва консумацията на храни, напитки с калории или добавки, които могат да представляват източник на калории. Пълният фаст може да продължи от 24 часа до няколко дни или дори седмици, в зависимост от желанието и способността на човека. В този период тялото използва запасените му енергийни източници, като гликоген (запасена глюкоза) и мастни киселини, за да поддържа необходимото енергийно равновесие. Важно е да се обърне внимание на хидратацията по време на пълния фаст, за да се предотврати дехидратация. Разрешен е приемът на безкалорични напитки като чай, кафе без захар и безалкохолни напитки без съдържание на калории. Още по екстремен вариант е „сухия пост“ при който за 24 часа се спира и приема на течности и вода. Разбира се, това не е за всеки.
  • Фаст с ограничен прием на калории – този вариант предполага ограничаване на приема на храна до ниска калорийност в определени дни или периоди от седмицата. Един от популярните методи е 5:2. При него консумацията се осъществява нормално в пет дни от седмицата, като се спазва обичайното хранене със стандартен прием на калории. През другите два дни (не последователно) се ограничава приемът на храна, като тя обикновено е около 500-600 калории за жените и 600-700 калории за мъжете. Това разбира се са само примерни общи граници. В тези дни е важно да се избират здравословни храни, които да предоставят необходимите хранителни вещества при ограничения прием на калории.
  • Интервален фаст, познат като Intermittent fasting: Това е метод, при който се определя временен прозорец, в който е разрешено да се приема храна, а извън този прозорец се практикува фастинг, когато се избягва приемът на храна. Един от популярните варианти на интервалния фаст е 16/8 методът. При този метод се извършва фастинг в продължение на 16 часа и се оставя прозорец от 8 часа за прием на храна през деня. Обикновено се пропуска закуската и се яде в рамките на 8-часовия период, например между 12:00 ч. и 20:00 ч. В този прозорец се консумират обичайните храни за деня. Има и други варианти на интервалния пост, като например 14/10 или 18/6 методът. И тук също имаме екстремен вариант, при който се храним един път на 24 часа, но това също не е за хора със слаби нерви.

Фастингът има огромни ползи за здравето и за визията ни. Като най-преки последствия от фастинга ще споменем: отслабване, подобряване на метаболизма, контролиране на кръвната захар и холестерола, подобряване на функцията на мозъка, подмладяване на кожата и още, и още, и още… Въпреки това, преди да започнете фастинг, винаги е добре да се консултирате с лекар или диетолог, особено ако имате някакви здравословни проблеми или приемате лекарства. Това не е зона за произволни експерименти, защото понякога щетите са огромни.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар