Блог

Три добавки Аюрведа

Аюрведа е древна индийска система за здравеопазване, която подчертава значението на баланса и хармонията между тялото, ума и душата. В Аюрведа се използват много растителни и минерални добавки, които представляват концентриран извлек от растения, минерали, мед и други естествени съставки. Те се считат за благотворни за здравето и се използват за лечение на различни заболявания и проблеми, като лош имунитет, диабет, проблеми с дихателната и кръвоносната система, нервни разстройства, хормонални проблеми и други.

Тук ще опишем три добавки в Аюрведа, които могат да се използват самостоятелно или в комбинация с други добавки за подобряване на здравето:

Трифала, което на санскрит буквално означава „три плода“, е една от най-известните добавки в Аюрведа и се състои от комбинация от плодовете: Амалаки (Emblica Officinalis), Бихара (Terminalia bellirica) и Харитаки (Terminalia chebula). Известна още като „универсален тоник“ поради своите многостранни предимства за здравето, комбинацията е богата на антиоксиданти, витамини и минерали, които помагат за балансиране на досхите и укрепване на имунната система. Някои от най-известните предимства на Трифала включват:

 • Подпомага храносмилането и стимулира метаболизма
 • Има противовъзпалителни свойства
 • Подпомага укрепването на имунната система
 • Поради наличието на антиоксиданти, защитава клетките от повреди
 • Помага за подобряване на паметта и концентрацията
 • Има противостареещи свойства

Трифала може да се комбинира с други добавки в Аюрведа, като например гхи (краве масло) или мед, за по-добро усвояване и ефективност.

Ашваганда (Withania somnifera), която се нарича още „зимен черешов корен“ или „индийски женшен“, е растение, което се използва често в аюрведическата медицина. Ашваганда има адаптогенни свойства, които я правят полезна за намаляване на стреса и подобряване на функциите на имунната система. Това растение също така се използва за подпомагане на здравето на сърцето и мозъка.

В Аюрведа Ашваганда е класифицирана като „расаяна“ – категория от билки, които се използват за подпомагане на дълголетието, здравето и благополучието. Ашваганда има дълга история на използване в традиционната индийска медицина за лечение на нервни заболявания, като тревожност и депресии.

Другите ползи от употребата на Ашваганда включват:

 • Подобряване на качеството на съня
 • Подпомагане на здравето на храносмилателната система
 • Подпомагане на здравето на костите и ставите
 • Подпомагане на плодовитостта и либидото

Въпреки, че Ашваганда има много ползи, трябва да се обърне внимание на дозирането и консултацията с квалифицирано лекарско лице преди употреба е строго препоръчителна.

Тулси (Ocimum tenuiflorum), наричан още „свещен босилек“ или „света листна зеленина“, е растение, което се използва широко в аюрведическата медицина. Тулси е богата на антиоксиданти и има противовъзпалителни, антимикробни и имуномодулиращи свойства. Това растение също така се използва за намаляване на стреса, подобряване на функцията на дихателната система и подпомагане на сърдечното здраве.

В Аюрведа Тулси също се класифицира като „расаяна“ – билките, които се използват за дълголетие, здраве и благополучие. Тулси има дълга история в традиционната индийска медицина за лечение на различни заболявания, като простуда, грип и дихателни заболявания.

Освен споменатото до тук, някои от ползите от употребата на Тулси включват:

 • Подобряване на кожата и косата
 • Подобряване на паметта и концентрацията
 • Подпомагане на храносмилателната система
 • Подпомагане на здравето на нервната система

Тулси може да се използва в различни форми, като например чай, екстракт, масло или капсули.

Въпреки, че и трите описани добавки са сравнително безопасни, пак ще наблегнем на детайла, че консултация с оторизирано медицинско лице, преди приема на каквито и да е добавки е строго препоръчителна.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар