Блог

Стресът

Ще продължим в тона, който зададохме предишната статия и днес ще се позанимаем с нещото, наречено стрес. Стресът е неизбежен и въпреки, че понякога той може да има и положителна страна, желателно е да се избягва в големи дози. Твърде много стрес може да причини хаос в тялото и ума ни, и може да доведе до крайно негативни последствия, ако се изпитва продължително. Ние сме проектирани да се справяме с определено количество стрес, но можем да си помогнем в тази борба.

Ето на какво е хубаво да наблегнем и по възможност да увеличим:

  • Сънят. Звучи толкова просто, но сънят наистина е един от най-добрите подаръци, които можете да подарите на тялото и ума си, особено когато се справяте със стрес. Сънят е времето, през което мозъците и телата ни си отпочиват от събитията случили се в будно състояние. Той е изключително важен, когато става въпрос за контролиране на нивата на стрес, така че приоритизирането му е почти задължително. Баланса след стресиращ ден ще бъде добре възстановен, ако сънят ни е пълноценен и достатъчно продължителен. Съвет: навивате си часовник за ставане! Защо не го правите и за лягане?
  • Дишането. Редно е тук да добавим и думичката правилно. Ние дишаме 24 часа в денонощието, но това далеч не означава, че дишането което извършваме, не може да се подобри. Дълбокото, осъзнато дишане задейства реакция на релаксация в нашия организъм и така противодейства на токсичния ефект на стреса. Чрез дълбокото дишане ние отпускаме мускулатурата, влияем на кръвното налягане и това помага за възстановяване на баланса в организма. Независимо дали за няколко секунди или минути, всякакво времетраене изкарано в осъзнато дишане ни помага в борбата със стреса. За дишането може да се намери много информация в мрежата, затова ще спрем до тук.
  • Движението. Каквото и да кажем, това си остава един от най-добрите начини за борба със стреса. Като казваме движение, нека разбираме всякакъв вид съзнателно движение, което ще раздвижи кръвта в тялото ни. Ако работата ви изисква повече физическо натоварване, то това е чудесно. Но дори и да се движите по цял ден, защото работите (разбира се не и ако сте професионален спортист), движението с цел подобряване състоянието на тялото има съвсем друг ефект върху нас. И никой не казва, че трябва да влезете във фитнеса, или да пробягвате по няколко километра. Обикновена разходка има страхотен ефект при намаляване нивата на хормона на стреса. Физическата натовареност подпомага и съня. Така че, движете се!
  • Медитацията. Отново тема, която е много обширна, но това е така, защото е много полезна. Практикуването на медитация и техники на осъзнатост са страхотен съюзник в борбата със стреса. Много е важно редовно да отделяте няколко минути на ден за себе си, като умишлено забавяте тялото и ума си от рутината. Това води до успокояване на цялата паяжина от системи в човешкото тяло – дишане, пулс, кръвно, мозъчна дейност, храносмилане, отделяне на ензими и хормони, и какво ли още не. Техниките са стотици, ако не и хиляди. За да започнете от някъде, свалете си безплатно приложение на телефона (има ги доста), или потърсете за готови водени медитации в Ще намерите огромно богатство от теми и продължителност.
  • Хората. Именно социалните ни способности са нещото, което ни различава от всички останали същества на земята. Всеки миг изкаран в удоволствие с близки хора е нещо безценно. Връзките с любими хора, приятели и дори и колеги, са важна част от това да избягваме стреса и да се борим с него. Емоционалната подкрепа, която получаваме от тези връзки е нещо незаменимо. Това особено много важи, когато сме решили да се отдаваме на другите и да се грижим за тях. Следващият път, когато сте се запътили да си пуснете игра на телефона или да се разровите из социалните мрежи, просто звъннете на някой познат и си поговорете с него. Това неимоверно ще подобри настроението ви, а какъв по-добър начин да се отпуснем!

Така че следващия път, когато се почувствате стресирани, не забравяйте, че имате повече сила и инструменти отколкото предполагате! Просто трябва да ги използвате.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар