Блог

Слухът – една неглижирана територия

Днес накратко ще разгледаме една тема, на която не се обръща много внимание, особено когато проблемът не е достигнал до нас, а именно как можем да се предпазим от загуба на слух. Това естествено не е алманах, който ще реши всички наши проблеми със слуха ни, но поне може да даде някои основни насоки какво да правим/да не правим за да се предпазим.

Предприемането на проактивни мерки за защита на слуха за запазване качеството на живот е от съществено значение за всеки от нас. Загубата на слуха може значително да повлияе на ежедневието, причинявайки затруднения в общуването, социална изолация и дори депресия.

Ето няколко акцента по отношение на загубата на слуха:

  • Загубата на слуха става все по-често срещана и засяга милиони хора по света. Причините могат да варират от излагане на силен шум до стареене и могат значително да повлияят на живота на човек. За щастие има действия, които можете да предприемете, за да сведете до минимум риска от загуба на слуха. Те включват избягване на силно, продължително излагане на шум, носене на защитни слушалки за уши при необходимост, поддържане на здравословна хигиена на ушите, редовни прегледи на слуха и дори отказване от тютюнопушенето. Като вземете няколко прости мерки, можете да защитите слуха си и да запазите качеството си на живот. Не забравяйте, че превенцията е ключова по отношение на загубата на слуха, така че предприемането на действия си зависи единствено и само от нас.
  • Носене на защитни слушалки. Използването на защита за уши е много важно условие за предотвратяване на загуба на слуха. Независимо дали сте на шумно работно място, на улицата, или косите тревата, носенето на тапи за уши или антифони може да предпази ушите ви. Уверете се, че защитното средство ви пасва добре и е подходящо за редуциране нивото на шума. Не забравяйте да правите почивки (престой в по-тиха среда), ако сте изложени на силен шум за дълго време. Свалете защитата на ушите само когато сте далеч от шума. Тези стъпки могат да помогнат за намаляване на риска от загуба на слуха и да защитят слуха ви за дълго време.
  • Намалете нивото на звука в слушалките. Много от нас са любители на силната музика, но към това трябва да се подхожда внимателно. Внимавайте за силата на звука на слушалките си, особено ако ги използвате често. Не забравяйте, че многократното излагане на силен шум, може да причини дълготрайно увреждане на слуха ви. Качествените слушалки са задължително условие в днешно време. Заглушаващото действие на шумоизолиращите системи в слушалките ни дават възможност да се наслаждаваме на добър звук и при по-ниски нива. Когато си избирате слушалки, убедете се, че са от висок клас и слушайте музика малко по-слабо. Жалете слуха си.
  • Поддържайте здравословен начин на живот. Приема на храни и напитки, както и активното спортуване влияе на цялостното здраве на организма, а от там и на слуха. Кръвообращението в организма е пряко свързано със слуха и ето защо е желателно да го стимулираме редовно. Друг фактор свързан с кръвообращението е тютюнопушенето и ето още една причина да откажете цигарите, ако сте пушач.
  • Редовни посещения при лекар. Тъй като нямаме практика да посещаваме специалист по слуха (наричан още аудиолог), ние разбираме за проблема, чак когато той е налице. Посещението на годишна база при подобен специалист би дало една добра картина за това какво се случва с нас, преди още да станем свидетели на проблемите. Превенцията е значително по-ефективна и евтина в много от случаите свързани с нашето здраве. Дори и да не забелязвате външни признаци за безпокойство, посещението на аудиолог може да мине под знаменателя на „Ако не помогне, то няма и да попречи!“

Не забравяйте, че никога не е рано да започнете да се грижите за слуха си. Не чакайте да се появят проблемите, за да почнете да се справяте с тях.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар