Блог

Пролетна умора

Пролетната умора може да бъде изключително натоварваща и да доведе до намалена продуктивност, настроение и енергия. Въпреки, че не е диагностицирана като болест, пролетната умора представлява ярка промяна във функциите на организма при преминаването от зимен в пролетен период. Това е свързано със спадането на нивата на серотонин в тялото, известен още като хормон на щастието. Денят нараства и се увеличава слънчевата активност. Въздействието на радиационните и магнитните вълни натоварва нервната ни система, като засягат нейната чувствителност. Налице са признаците, с които пролетната умора се характеризира: главоболие, раздразнителност, безсъние, отпадналост, липса на апетит. Познато още като пролетна летаргия, това състояние на организма може да измести вдъхновението от пробуждащата се природа и да подмени удоволствието от настъпващите промени, с недотам приятни изживявания.

Ето няколко съвета за преодоляване на пролетната умора:

Спазвайте редовен режим на съня – опитайте се да лягате и ставате в едно и също време всеки ден.

Водете здравословен начин на живот – яжте здравословно храна (наблегнете на родните плодове и зеленчуци), пийте достатъчно вода и редовно практикувайте физически упражнения.

Избягвайте алкохола и никотина – тези вещества допълнително натоварват организма и съществено могат да допринесат за умората.

Отделете време за релаксация – опитайте се да си починете и да се отдадете на хобита си.

Излизайте навън – разходките на открито и светлината на слънцето могат да повишат настроението и енергията ви. Допира до природата винаги е зареждащ фактор, но во този период той е особено значим за състоянието ни.

Погрижете се за себе си – направете нещо, което ви прави щастливи и изпълнени с вдъхновение. Обърнете внимание на хобитата си, особено ако са свързани с излизане навън.

Ако умората продължава, консултирайте се с лекар – може да има медицинска причина за умората ви.

Друг начин да подпомогнем организма си в този период са хранителните добавки. Добавките могат да бъдат полезни за преодоляване на пролетната умора, но е важно да се консултирате с лекар или диетолог, преди да започнете да приемате каквито и да е добавки. Ето няколко от тях, които може да помогнат за борба с умората:

Витамин D – той може да бъде особено полезен през зимата и ранната пролет, когато е трудно да се получава достатъчно слънчева светлина. Липсата на този витамин може да доведе до депресии.

Витамин В12 – той може да помогне за повишаване на енергията и намаляване на умората.

Магнезий – този минерал може да помогне за намаляване на умората и стреса.

Женшен – тази растителна добавка може да подобри енергията и концентрацията.

Родиола – тази растителна добавка може да помогне за намаляване на умората и стреса.

Коензим Q10 – този антиоксидант може да помогне за намаляване на умората и повишаване на енергията.

Независимо от това, каквито и добавки да изберете, винаги е важно да следвате указанията на производителя и да ги приемате с оглед на съдържащите се в тях съставки и възможните странични ефекти.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар