Блог

Прегарянето накратко

Прегарянето и как да се борим с него?

В съвременната обстановка на непрекъснат стрес, така нереченото прегаряне (англ. Burnout) става все по-често срещано явление в нашето ежедневие. В неотдавнашно изследване на стреса проведено в редица фирми, 44% от служителите съобщават, че са под влияние на  огромен ежедневен стрес, а до 61% от професионалистите заявяват, че се чувстват като на ръба на така нареченото прегаряне или вече са го достигнали.

Въпреки че нямаме контрол върху голяма част от стреса свързан с работата (срокове, безкрайни имейли, неразбирателство с колеги, мениджъри и служители), ние имаме възможността да преодолеем някои от факторите, които могат до доведат до прегаряне.

И така, какво е прегаряне, когато става въпрос за работа? Бърнаут на работното място се случва вследствие хроничен стрес за продължителен период от време породен от различни причини. Ето някои от тях:

 • дълги часове работа
 • постоянно задаване на нови задачи/проекти, преди още да сме свършили започнатите
 • липса на подходяща подкрепа
 • усещане за липса на контрол
 • чувството, че не сте в съответствие с вашите ценности
 • редица други фактори

Ето 5-те големи предупредителни признака за прегаряне, за които е хубаво да внимавате и да се самонаблюдавате дали ви се случват:

 • Постоянна умора – Чувството за физическо и психическо изтощение през цялото време е основна индикация за прегаряне. Това може да се проявява по няколко начина: желание за сън през цялото време през което сме будни; липса на енергия; слаба продуктивност; проблеми със съсредоточаването и концентрацията.
 • Апатия: чувстваме се разочаровани и неудовлетворени; редовно се питаме „Какъв е смисълът?“; проявяваме черти на тотална незаинтересованост; имаме чувството, че наистина „не ни пука“.
 • Физически проблеми, чиито причини не можем да установим: главоболие; мускулно напрежение; високо кръвно налягане; стомашни проблеми. Ако редовно изпитваме подобни или други физически проблеми без да можем да си обясним появяването им, това може да е знак, че сме тръгнали в лоша посока.
 • Промени в рутинните ни модели и навиците ни: Ако забележим някои от другите признаци на прегаряне, желателно е да си зададем няколко прости въпроса: Спя ли по различно време? Имам ли промяна в продължителността на съня? Храня ли се по същото време? Хапвам ли повече/по-малко? Хората сме създания на навика и промените в поведението ни могат да са индикатор за прегаряне.
 • Емоционални изблици – ако забележим промяна в поведението ни и усещането ни за реалността е добре отново да си обърнем малко внимание, за да не задълбочим проблемите. Ако сме неспокойни, нетърпеливи, раздразнителни, ядосваме се често на другите хора, то това определено могат да са признаци на бърнаут.

Разбира се, има добри техники и методи, с които можем да се борим с прегарянето. Съвсем накратко ще опишем и тях:

 • Практика 1: Правете редовни почивки. Никой не казва, че трябва да почивате всеки 30 минути, но отделяйте част от ежедневието си за да се „изключвате“.
 • Практика 2: Превърнете работата в приоритет на работното място, но забравете за нея извън него.
 • Практика 3: Запълнете свободното си време с правилните неща – Дейностите, които успокояват ума и тялото, като медитация, осъзнато дишане, физически тренировки и други, са винаги добра „противотежест“ на натовареното ежедневие.
 • Практика 4: Доверете се на вашата мрежа за поддръжка: не забравяйте за приятелите си! Те винаги могат да ви разсеят и да ви развеселят.
 • Практика 5: Фокусирайте се върху нещата, които са под ваш контрол. Колкото и да се притесняваме за нещата, които не можем да контролираме, не си струва да се притесняваме. Тоест фокусирайте се върху твърдите действия и резултати, а не се подвеждайте да се занимавате с проблеми извън вашето поле на действие.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар