Блог

Правилно ли съхраняваме храните в хладилника?

Ако сте се заели с интересната задача да почистите хладилника си, трябва да се потупате по рамото! Направете го!

Но все още не сте готови! След като всички отворени неща с изтекъл срок на годност бъдат изхвърлени и рафтовете са щателно почистени, е време да върнете всичко обратно. Въпреки, че всяко домакинство разполага с хладилник и нещата изглеждат съвсем обикновени, има няколко правила за съхранението на храните в хладилника, които биха ни помогнали да изхвърляме по-малко и да съхраняваме по-правилно.

Как професионалните кухни организират хладилниците си?

Когато организираме хладилника, е желателно да ползваме практиките от професионалните и ресторантските кухни като модел, защото те организират своите пространства с два водещи акцента – дълготрайност и безопасност. Основата на организацията се крепи на температурните режими, при които се съхранява и обработва храната. Продуктите, които не се нуждаят от готвене и са безопасни за консумация във вида в който са, се поставят най-отгоре. Там се поставят и вече обработени храни (обикновено остатъци от вече приготвени ястия), които преценим, че трябва да съхраним при специален нискотемпературен режим.

От там надолу храните се разпределят въз основа на температурата, на която ще бъдат приготвяни, като напълно естествено е да подредим най-отдолу месото или пилето, което не е за фризер, защото ще готвим днес (или най-късно утре). Така храните с най-висока температура на приготвяне отиват на дъното.

Помнете: хладилника е като всяко едно затворено пространство: най-хладно е на пода и най-топло под тавана.

Когато се подреждат храните в хладилника по този начин, се избягва кръстосаната употреба и постоянното смесване на храни от различни видове, което понякога може да представлява опасност.

Ето според хората, които използват охладените храни като част от професията си, как е редно да си подреждаме хладилника у дома:

  • Горни рафтове: Остатъци, напитки и готови за консумация храни (като кисело мляко, сирене и деликатеси). Тук можем да включим и течностите, които не са задължителни или не желаем да консумираме задължително много студени, като безалкохолни или сокове, предвидени за деца например.
  • Долни рафтове: Сурови меса, колбаси и изобщо храни, предназначени за готвени ястия.
  • Врата: Вратата на хладилника е най-топлата част, така че само подправки и сосове, които не се нуждаят от ниски температури, трябва да влизат там. Не поставяйте яйца или мляко във вратата, тъй като те трябва да бъдат поставени в по-студена част на хладилника. На вратата спокойно могат да отидат кетчупа, горчицата или отвореният конфитюр, който скоро няма да хапваме и не желаем да изхвърлим. 
  • Чекмеджета: Тук положението понякога може да е малко критично. Тъй като чекмеджетата са предназначени да държат продуктите при специфична влажност, има смисъл плодовете и зеленчуците да се съхраняват там. Но те обикновено са в долната част на хладилника, така че рискуваме да замърсим пресните си зеленчуци, ако поставим месо на рафта отгоре. Ето защо, ако чекмеджетата се падат под месните продукти, то последните е добре да се съхраняват в кутии, които да са добре затворени. Друго решение е: ако имате две чекмеджета, направете едното от тях изключително за зеленчуци, а другото изключително за месо. Ако едното чекмедже е над другото, използвайте най-долното чекмедже за месо. Ако са едно до друго, и двете чекмеджета ще са добре. Почиствайте често чекмеджето, което използвате за месо. Ако разполагате само с едно чекмедже и трябва да поберете повече неща в него – то тук пак важи правилото за съхранение в кутии. Така месото ще бъде държано на разстояние от пресните храни, които са готови за консумация.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар