Блог

Подкрепа за да не се откажем

По отношение на външен вид и здраве, много от нас си дават обещания, особено за Нова година, но въпреки най-добрите ни намерения, много често се случва да не ги спазваме в дългосрочен план. Не напразно 14 януари е познат още като Деня на отказалите се.

За да си помогнем в борбата и да спазим обещанията си, ще разгледаме няколко съвета, които препоръчва старши диетолога Алекс Глоувър, експерт от световноизвестната верига за здравословни храни Holland & Barret.

  • Намерете лесни (и вкусни) рецепти! Като цяло е важно да планирате храната си предварително. Организирането е от ключово значение, така че от закуската до вечерята, ако планирате храненията си предварително, това ще ви помогне да избегнете изкушението да вземете храна за вкъщи или да ядете готови ястия. Ако се опитвате да добавите повече храни на растителна основа към диетата си, или ако намалявате месото, съвет номер едно е да планирате предварително храненията си, за да улесните пътя си към новия си начин на живот ( твърде лесно е да се върнете към старите навици, ако една рецепта отнема твърде много време и усилия, за да се изпълни). И най-важното е, да се наслаждавате на ястията, които сте планирали – по този начин ще бъде много по-малко вероятно да се откажете!
  • Направете вашето проучване! Много е важно да направите проучване и да намерите подходящите за вас продукти, които отговарят както на вашия бюджет, така и на вашия вкус. Помислете какво е това, което наистина искате да постигнете. Например, ако се опитвате да въведете повече растителни продукти, гранолата би могла да бъде перфектната закуска за бърз старт на деня ви.
  • Не прекалявайте! Уверете се, че все още получавате необходимите хранителни вещества и не натоварвате тялото си с нереалистични цели. Провала да осигурим на тялото си достатъчно почивка и необходимата храна, може да доведе до умора и демотивация, така че реалистичността ще ви помогне да продължите да вървите по пътя поставените цели. Ако желаете да се храните здравословно в дългосрочен план, уверете се, че все още получавате необходимият баланс от макронутриенти (протеини, въглехидрати и мазнини) и микронутриенти (витамини и минерали) във вашата диета. Така ще осигурете на тялото си горивото от което то се нуждае. Не е задължително да се храните със задушени зеленчуци на всяко хранене. По-удачно е да запълните менюто си с цветни здравословни храни – така нещата ще изглеждат и по-интересни!
  • Раздвижете ежедневието! Да имате рутинна тренировка, или каквато и да е форма на рутинни упражнения е брилянтно, но промяната не само може да ви позволи да откриете нова любов към нещо, но също така може да има много ползи за вашето здраве и благополучие. Различните тренировки имат различни предимства. Например кардиото може да помогне за общата издръжливост, фитнеса да изгради сила в нас, докато йогата да ни даде спокойствие и гъвкавост. Въвеждането на нови физически дейности е важно за ума и тялото, но не забравяйте да планирате тренировките си за седмицата. Ако не използвате график, може да бъде по-трудно да останете ангажирани с постигането на вашите цели.
  • Слушайте тялото си! На последно място в статията, но в никакъв случай последно по важност. Направете разлика между апетита и глада. Понякога бъркаме апетита с действителния глад и това води до прекомерното похапване на определени храни, което не е добре за нас. Трябва да настроим тялото си така, че да разбираме кога сме гладни и кога просто жадуваме за нещо. Когато сме гладни – добре е да си осигурим питателна, засищаща, здравословна храна, а когато жадуваме за нещо – да си позволим малка част от каквото и да е това. Така ще задоволим необходимостта на организма от калории и паралелно с това ще задоволим копнежа си към дадени лакомства!

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар