Блог

Още три добавки на Аюрведа

След като разгледахме по-рано този месец три от най-често употребяваните добавки на Аюрведа, днес ще разгледаме още три. Пак да припомним, че Аюрведа е традиционна индийска медицинска система, която използва натурални продукти и растения, за да подпомогне здравето и благополучието. А ето и нашите днешни добавки и с какво те са полезни:

Брахми (Bacopa monnieri) е растение, което се използва като добавка в Аюрведа за подобряване на паметта, умствената яснота и концентрацията. Освен това Брахми се използва и за намаляване на стреса и тревожността.

Ето някои от най-важните свойства на Брахми:

– Невропротектор: Изследванията показват, че Брахми може да подпомогне здравето на нервната система, като защити клетките от увреждания и повреди. Това може да помогне за предотвратяване на дегенеративни неврологични заболявания, като Алцхаймер.

– Когнитивен стимулант: Брахми е известен като „нервно тонизиращ агент“ и може да подпомогне когнитивните функции като паметта, вниманието и концентрацията.

– Антистрес: Брахми помага при управлението на стреса и тревожността. Това се дължи на способността му да нормализира нивата кортизол, който всъщност е на хормона на стреса.

Брахми може да се приема в различни форми, включително като таблетки, капсули, чай или тинктура. Дозирането и начина на употреба могат да варират в зависимост от конкретната форма на добавката и от целите, за които се използва.

Нийм (Azadirachta indica) е дърво, което се среща главно в Индия, Бангладеш и Пакистан. Нийм се използва в Аюрведа от векове за лечение на различни здравословни проблеми.

Ето някои от най-важните свойства на Нийм:

– Антибактериален: Нийм съдържа много активни съставки, които могат да бъдат полезни при борба с вредните бактерии. Това го прави ефективен за лечение на различни инфекции като кожни, урогенитални, стомашно чревни и др.

– Антимикотичен: Нийм има и антимикотични свойства, които го правят полезен при борба с гъбични инфекции.

– Антиоксидант: Нийм е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на клетките от увреждания от свободни радикали. Това може да помогне за намаляване на риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания и други заболявания, свързани с увреждане на клетките.

– Противовъзпалителен: Нийм помага при намаляване на възпалителните процеси в организма, като например при артрит и други възпалителни заболявания.

Нийм също може да се приема в различни форми, включително като чай, таблетки, капсули, масло или тинктура. Дозирането и начина на употреба са в пряка зависимост от целите, за които се използва.

Шатавари (Asparagus racemosus) е растение, което се среща в Индия, Непал и Шри Ланка. Традиционно се използва в Аюрведа за лечение на различни здравословни проблеми, особено при жените. Къде помага Шатавари:

– Адаптоген: Шатавари има адаптогенни свойства, които могат да помогнат на организма да се адаптира по-добре към стреса. Това стимулира подобряването на физическата и психическата издръжливост.

– Женска репродуктивна система: Растението е познато още като „женски тоник“, тъй като се смята, че подпомага женската репродуктивна система. То може да помогне за балансиране на хормоните, подобряване на плодовитостта, улесняване на кърменето и регулиране на менопаузата.

– Храносмилателна система: Шатавари може да бъде полезен за храносмилателната система, тъй като облекчава гастроинтестинални проблеми като запек, диспепсия и възпаление на червата.

– Имунна система: Извлек от растението може помогне за укрепване на имунната система, като подпомага производството на антитела, необходими за борба с инфекции.

Както и другите билки, Шатавари може да се приема в различни форми, включително като таблетки, капсули, прах или тинктура.

Можем да заключим, че продуктите Аюрведа имат потенциала да помогнат при различни здравословни проблеми. Въпреки това, важно е да се има предвид, че добавките не са панацея за всички здравословни проблеми и винаги е препоръчително да се консултираме със здравен специалист, преди да започнем прием. Освен това е задължително да познаваме дозирането и начина на употреба, препоръчани от производителя Накрая, да се има предвид, че Аюрведа е холистичен подход към здравето и благополучието, който включва балансиране на тялото, ума и духа, като добавките могат да бъдат една от многото полезни практики в този подход.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар