Блог

Няколко думи за гъбите

Ядливите гъби са служели за храна на човека още от далечни времена. Древногръцкият учен Теофраст, живял през 370 – 285 г. пр.н.е., описва в трудовете си печурката, трюфелите и много други гъби. Гъбите са били достъпни за всеки и са били поднасяни както на народната трапеза, така и на масите на заможните и аристократичните кръгове.

Защо гъбите са имали и продължават да имат такава известност и защо са обичани от толкова много хора? По своя химически състава гъбите са много близки до зеленчуците и месото. Съдържанието на белтъчини в тях варира от 2 до 55% от общото тегло на гъбата, като по-голяма част се намира в „шапката”. Мазнините са малко – 0,5-4%, а количеството на въглехидратите е едва 1,7-23%. Средната калоричност на гъбите варира от 20 до 40 кал на 100 грама продукт. За най-калорични се считат трюфелите – 97 кал в 100 грама продукт. Разбира се, всеки вид гъба има своя уникален състав.

Хранителният състав на гъбите ги прави изключително подходящи за прием при диети за отслабване и контрол на телесните мазнини.

Скорошни изследвания на британски учени експериментално доказаха, че гъбите могат да помогнат при съставяне на хранителни режими за редуциране на теглото. В тестовете, участниците били помолени да заменят 4 месни ястия от седмичното си меню с 4 гъбени, като задържали грамажите на приема на храна. За 5 седмици, болшинството от експериментиращите свалили средно по около 6 килограма телесна маса.

Защо са полезни гъбите както за отслабване, така и за поддържане на добро здраве?

Гъбите съдържат значително количество фибри, като най-срещаните са хитин и бета глюкан. Хитинът (наричан още животинската целулоза), е най-трудно разтворимото вещество в природата. Той влиза в състава на клетъчните стени на гъбите и като създава усещане за ситост в стомаха, регулира преминаването на храната през чревния тракт. Бета глюканите от друга страна, са сред малкото научно доказани природни имуностимулатори. Те имат способността да изяждат и премахват всички увредени клетки, в това число и туморните. Друго, което прави гъбите пълноценна храна, е факта, че в тях се съдържат 17 аминокиселини, сред които и осемте основни. Количественото съдържание на ключови аминокиселини в гъбите е сравнимо с това на яйцата. В състава на гъбите се откриват почти всички витамини от групата В – тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), холин (В4), пантотенова киселина (В5) и фолиева киселина (В9) – така важни за нервната система.  Гъбите са изключително важни за веганите, не само заради пълноценното си аминокиселинно съдържание, но и защото са единственият естествен, необогатен изкуствено хранителен източник на витамин D, който не е от животински произход.

И тук малко кухненска прагматичност! Мият ли се гъбите, или не? Свикнали сме да мием всеки зеленчук, който слагаме на масата. Оказва се обаче, че гъбите не бива да се мият. Има си специален начин за почистване на гъби и той не е като ги мием. Гъбите имат свойството да абсорбират водата по същия начин както и гъбите за миене на съдове. Това от своя страна води до промяна на вкусовите им качества при топлинна обработка. Освен това се редуцира здравословното им влияние. Почистването на гъбите се извършва най-добре със специална четка, или с домакинска хартия.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар