Блог

Малко трикове за лятото – част 1

Хранете се сезонно! Възползвайте се максимално от всички налични пресни плодове и зеленчуци по това време на годината – помислете за смути купички с горски плодове, пресни салати, сандвичи с краставици… списъкът може да продължи. Яденето на храни, когато им е сезонът, означава, че те са не само най-вкусни, но и най-полезни.

Зареждайте се! Да се храните здравословно, не означава да ядете по-малко, така че не се изкушавайте да пропуснете закуската, особено преди тренировка, тъй като ще искате да увеличите максимално енергийните си нива. “Ако искате питателна закуска преди тренировка, опитайте да вземете 40 г варени овесени ядки с два белтъка или цяло яйце“, предлага Джоана Дасе, фитнес експерт. „Овесените ядки осигуряват бавно освобождаване на енергия през цялата сутрин и помагат да защитите здравето на сърцето си. Яйцата са чудесен източник на протеин за изграждане на мускули, както и на холин, който е жизненоважно хранително вещество за здравето на мозъка и черния дроб. Разумно е, да изчакате един час след хранене преди упражнения, за да дадете шанс на организма си да свърши работата по храносмилането.

Здравословната закуска ще помогне да избегнете глада в средата на сутринта. Заедно с овесените ядки и яйцата, авокадото е перфектен избор за допълнение. Проучване, публикувано в Nutrition Journal, установи, че яденето на половин авокадо на закуска помага за намаляване на пристъпите на глад след хранене. Тази хранителна суперзвезда, има два пъти повече калий от банана и е пълна със здравословни мазнини и фибри.

Намалете темпото! Лятото може да е изключително натоварено, но се опитайте да намалите темпото по време на хранене. Изследванията показват, че внимателното хранене може да помогне при загуба на тегло. Правилното и осъзнато хранене е много важно за цялостното ни здравословно състояние. Или както казват: „Поемайте храната като лекарство, за да не се наложи да поемате лекарствата като храна!“

Похапвайте риба! Всички знаем ползите за здравето от морските дарове. Искате да ядете прясна риба с добро качество – сега е момента!

Не се вкопчвайте в часовете за хранене! Много от нас са толкова програмирани да мислят, че трябва да се придържаме твърдо към часовете за хранене, че често не обмисляме дали наистина сме гладни или не. Ако сте имали по-богат и късен обяд, когато дойде време за вечеря, можем да пренастроим нещата. Ние не предлагаме да пропускате хранене и да гладувате, а просто да слушате тялото си. Нещо леко, като салата, или може би по-малка порция за вечеря?

Не забравяйте, че водата работи! Винаги! В случай, че имате нужда от още едно напомняне, пиенето на два литра и повече на ден, помага да се предпазите от пристъпите на глад, да поддържате концентрацията и енергийните си нива високи, да получите по-добър сън през нощта, да се погрижите за кожата си ииии… трябва ли да продължаваме?

Подлютете храната си! Добавянето на малко люто към чинията ви, може дори да ви помогне за засилване на метаболизма ви. Проучване установи, че жените, които ядат пресни люти чушки, повишават метаболизма си до 30 минути след консумация. Черният пипер съдържа съединение, наречено пиперин, което според изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, може да блокира образуването на нови мастни клетки.

Следва продължение!

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар