Блог

Копривата

Дойде пролетта и решихме да хвърлим поглед върху едно българско растение, което в много случаи бива подценявано. Дори и по-зле! Някои хора гледат на него като на враг, защото предизвиква болка и сърбеж, или „жари“, когато бива докоснато. Това е копривата!

Растението е изключително полезно за човешкото здраве поради своите многобройни си хранителни и лечебни свойства. Много може да се изпише за нея, но в духа на нашия блог, ние ще разгледаме само някои нейни основни характеристики.

Полезните свойства на растението се дължат на наличието на въглехидрати, органични киселини и пепел, фибри и протеини. Естествено, огромна роля в лечебните й качества играе фактът, че тя е 90% вода. Копривата съдържа повече аскорбинова киселина от лимона. Стойността на тази зеленина се крие в съдържанието на витамин К, който е много рядък и не се среща в много плодове и зеленчуци, докато тук е около 334 mg на 100 g. Ето с какво може да ни е полезна копривата:

Богата на хранителни вещества: Копривата е източник на множество хранителни вещества, включително витамини (A, B1, B2, B3, B6, PP, C, E, K), минерали (калций, желязо, магнезий), аминокиселини, флавоноиди, каротиноиди и други.

Подпомага здравето на костите: Копривата е богата на калций, който е необходим за здравите кости. Копривата също така съдържа витамин К, който може да помогне за намаляване на риска от остеопороза.

Подпомага здравето на кожата: Копривата е известна с антиоксидантните си свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпаленията и подпомагане на здравето на кожата. Копривата може да бъде използвана и външно като тоник за лице или шампоан за коса.

Подпомага здравето на дихателните пътища: Копривата може да помогне за намаляване на възпаленията в дихателните пътища и да подпомогне здравето на дихателната система. Растението също има традиционно приложение при лечение на астма, хроничен бронхит и други дихателни заболявания, благодарение на своите противовъзпалителни свойства.

Полезните свойства на копривата можем да придобием по няколко начина: като я сготвим (на ястие или супа), като чай, сок, или дори можем да си направим песто от коприва. В мрежата има многобройни рецепти за това как можем да си приготвим растението за консумация. Изследване на Virginia State University от 2013 г. демонстрира, как дори след кратка термична обработка (варене или бланширане), 100 грама коприва може да допринесе за хранителния режим с 90-100% от необходимите дневни количества витамин А, включително и под формата на бета-каротен.

Копривата можем да си я набавим в готов вид, като си я закупим, или да си я наберем. Ето и няколко ценни съвета, ако сте решили сами да се сдобиете с това прекрасно растение:

Носете ръкавици и дълъг ръкав, за да предотвратите контакт с листата и стеблото на растението.

Събирайте копривата с остра ножица или нож, за да избегнете нараняване на растението и да улесните събирането.

Избягвайте да събирате копривата от места, където се използват пестициди или химикали.

Събирайте само младите листа и избягвайте старите, защото те са по-груби, по-жилави и полезността им е по-ниска.

Събирайте копривата в сухо време, за да избегнете мокрите жарещи косми, които се разнасят по-лесно.

Избягвайте да събирате копривата от места, където има замърсявания, близо пътища или фабрики.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар