Блог

Как да „подправим“ ежедневието си?

С първите дни на пролетта, официално е време да извадим новогодишните си обещания от кутията и да тръгнем по здравословен път. Тези прости трикове ще ви помогнат да излезете от коловоза по-бързо и да се ангажирате със здравословни навици по-лесно:

Сутрин, когато се събудите, вместо веднага да проверявате телефона си, опитайте да започнете деня с медитация или йога. Молитва и заслушване във вътрешния ни глас, при всички случаи е по-добра опция от мигновения ни сблъсък с технологиите. Така или иначе, ако не живеем на място „забито“ на края на света, телефон или компютър все ще ни се изпречат в ежедневието. Но колкото по-късно в деня това се случи, толкова по-добре е за енергетиката на организма ни.

Започнете деня си с чаша вода с джинджифил и лимон. Според Healthline започването на деня с доза джинджифил и лимон може да помогне за намаляване на възпаленията, да успокои храносмилателните проблеми и да подобри имунната функция. За да събудите сетивата си сутрин, подправете нещата още повече, като добавите щипка канела или лют пипер към сместа. Изследванията показват, че канелата може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност, докато лютият червен пипер е отличен източник на провитамин А и витамин С.

Разклатете деня си със студен душ.  Въпреки че прилагането на този навик определено поставя на изпитание силата на волята, изследванията показват, че може да си струва, тъй като студените душове могат да бъдат много полезни както за ума, така и за тялото. Вземането на леден душ може да засили имунната ви система и да ви направи по-устойчиви на болести, да подобри кръвообращението и да повиши нивото на бдителност, като ви подготви за освежен и енергичен старт на деня.

Сменете кафето с матча – идеалния източник на стабилна енергия. Основната разлика с кафето се крие в начина, по който Matcha доставя кофеин в мозъка ви. Кофеинът в матча се абсорбира и освобождава бавно за период от 6-8 часа, което означава, че осигурява устойчив тласък на енергия, а не бърз скок и „трептене“, свързани с кафето. Този нов ритуал може да добави перфектната подправка и здраве към обичайното ви ежедневие.

Променете пътуването си до работното място. Ако винаги минавате по един и същи маршрут до работа или училище, просто променете маршрута, или го променяйте редовно, ако имате тази възможност. Друг подобен елемент е, промяната на начина по който достигаме – пеш, с автомобил, обществен транспорт, велосипед. Всяка една промяна реорганизира организма и го кара да повишава енергията си.

Разпределете работния си ден. Правете почивки през целия ден, разтягайте се, разхождайте се, или да правите нещо, което ви харесва, дори ако това е само за няколко минути.

Опитайте нови дейности или просто излезте навън. Независимо дали опитвате ново хоби, присъединяване към спортен отбор или посещаване на курс, опитването на нещо ново може да добави вълнение към ежедневието ви. Прекарването на време сред природата или разходката навън, също е освежаваща пауза в ежедневната ви рутина и може да осигури промяна на обстановката.

Отделете време за грижа за себе си. Тук възможностите са безкрайни. Дали ще се отзовете във ваната с чаша вино или ще си оправите маникюра/педикюра, всеки един акт на обич към себе си е най-полезното нещо за тонизирането на организма. Тази „подправка“ на ежедневието е незаменима по какъвто и да е начин.

Не забравяйте, че малките промени в ежедневието ви могат да окажат голямо влияние върху цялостното ви благосъстояние и щастие. Експериментирайте с различни дейности и намерете това, което работи най-добре за вас.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар