Блог

Какви са ползите от пиенето на достатъчно вода всеки ден?

Пиенето на достатъчно вода е от решаващо значение за поддържане на добро здраве и физическа форма. Въпреки огромното ѝ значение и универсална приложимост, много хора все още не приемат необходимите количества вода. Тук ще опишем ползите от ежедневното пиене на вода и защо редовния прием е от съществено значение за здравето.

Значението на питейната вода

Водата е жизненоважен компонент на човешкото тяло и играе критична роля в много физиологични процеси. Тя помага за регулирането на телесната температура, „смазването“ на ставите и оптималното храносмилане. Водата също така спомага за транспортирането на хранителни вещества и кислород до клетките, както и премахва отпадъците и токсините от тялото. Адекватната хидратация е от съществено значение за доброто здраве, защото помага на тялото да функционира правилно. Когато тялото е дехидратирано, това понякога довежда до главоболие, умора и намалени когнитивни функции. Хроничната дехидратация може да увеличи риска от развитие на определени здравословни проблеми, като камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища.

Ползи за здравето от пиенето на вода ежедневно

  • Поддържа доброто храносмилане: Пиенето на вода преди и след хранене спомага за подобряване на храносмилането. Това от своя страна води и до предотвратяването на запек.
  • Повишава енергийните нива: Дехидратацията обикновено води до умора и занижени енергийни нива. Пиенето на вода стимулира повишаването на енергийните нива и подобрява общото благосъстояние.
  • Подпомага здравето и вида на кожата: Адекватната хидратация е важна за поддържането на здрава кожа. Пиенето на вода поддържа кожата хидратирана, намалявайки риска от бръчки и други признаци на стареене.
  • Помага в управлението на телесната маса: Пиенето на вода успешно се справя в борбата с килограмите чрез увеличаване на чувството за ситост и намаляване на броя на консумираните калории.
  • Намалява главоболието: Дехидратацията може да причини главоболие и мигрена. Пиенето на вода може да помогне за намаляване на риска от главоболие и подобряване на цялостното здраве.

Колко вода трябва да пиете всеки ден?

Количеството вода, което човек трябва да пие всеки ден, варира в зависимост от неговата възраст, пол, ниво на активност и цялостно здраве. NASEM (The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine САЩ) препоръчва възрастните мъже да пият около 3,7 литра (приблизително 13 чаши) вода на ден, а жени да консумират около 2,7 литра  (9 чаши) вода на ден.

Важно е да се отбележи, че тези препоръки са от общ характер и важи за пълния дневен прием на вода, което включва и водата от напитки и храни. Плодовете и зеленчуците имат огромна полза при набавянето на необходимите количества течности, тъй като те съдържат висок процент вода.

Добри практики за да увеличите дневния прием на вода:

  • Носете бутилка за вода за многократна употреба: Наличието на бутилка за вода, която да носим със себе си улеснява пиенето на вода през целия ден.
  • Овкусете водата си: Добавянето на лимон, мента или друг аромат/вкус към водата може да я направи по-привлекателна и да ви насърчи да пиете повече.
  • Пийте вода преди хранене: Освен хидратирането, пиенето на чаша вода преди хранене ще ви помогне да се почувствате сити и да намалите броя на консумираните калории.
  • Заместете с вода, част от напитките, които приемате ежедневно: газираните, спортните, енергийните и други сладки напитки съдържат много празни калории и със сигурност не са полезни колкото водата. Пиенето на вода вместо тези напитки намалява риска от възникването на здравословни проблеми и води до ползите, които описахме по-рано.
  • Нагласете си таймер за напомняне: Много просто средство за напомняне е да си изтеглите приложение на телефона. Има безброй безплатни приложения, които ще ви помогнат за създаване на така полезния навик да пием вода. Можете да започнете с интервал от три часа, като с течение на времето свалите паузите до 1 час. Така със сигурност ще осигурите необходимото количество вода на организма.

Първоначално, при увеличение на консумацията на вода е напълно нормално да посещавате по-често тоалетната. Това е така, поради факта, че тялото не е свикнало на този прием. В рамките на 2 до 3 седмици тялото ще „изгради навик“, че ще получава допълнително количество и по-този начин ще се освободи водата, която задържа като запас. Разбира се това ще се отрази на тегло и е нормално в най-кратък срок да се свалят между 1 и 3 кг от теглото.

В заключение можем да кажем, че пиенето на достатъчно количество вода ежедневно е от съществено значение за оптимално здраве и форма. Адекватната хидратация помага на тялото да функционира правилно и може да намали риска от възникването на здравословни проблеми. Когато превърнете пиенето на вода в навик, с лекота ще подобрите цялостното си здраве и благополучие.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар