Блог

Зърнените закуски

Зърнените закуски са отличен начин да стартирате деня си с доза енергия и полезни хранителни вещества. Изборът на правилна зърнена закуска може да подобри здравето ви, да увеличи ефективността и да ви помогне да постигнете по-добри резултати в ежедневните задачи. Ето няколко неща, които трябва да се вземат под внимание при избора на зърнена закуска:

  • Изберете закуска с високо съдържание на фибри – Зърнените закуски, които имат високо съдържание на фибри, ще ви помогнат да се чувствате сити по-дълго време. Това ще намали нуждата ви от прием на допълнителна храна през деня и ще ви помогне да поддържате здравословното си тегло. Освен това, фибрите са важни за поддържането на здравословното функциониране на организма и особено на черния дроб. Изберете закуски, които съдържат пълнозърнесто жито, овесени ядки, нахут и други видове зърнени култури.
  • Изберете закуски с високо съдържание на протеин – Протеинът е важна хранителна съставка, която има сериозно отношение към нашето здраве. Желателно е протеините в нашето хранене да се доставят от естествени източници. Дори и най-добрия неестествен протеин съдържа процент подсладители или подобрители, за да бъде по-приятен за консумация. Затова, протеин под формата на пълнозърнести бисквити, ядки и ядки от семена е за предпочитане.
  • Изберете закуски, които са богати на витамини и минерали – Зърнените закуски могат да съдържат богата гама от витамини и минерали, които са важни за здравето ви. Закуски, които са обогатени с желязо, могат да помогнат за предотвратяване на анемия, а тези с високо съдържание на витамин С ще ви помогнат да подобрите имунната си система. Проверете етикета на опаковката, за да се уверите, че закуската ви предоставя необходимите витамини и минерали.
  • Не на последно място – избирайте закуски, които ви харесват. Например, ако ви харесват сладки закуски, можете да изберете пълнозърнести крекери, обогатени с плодове или ядки, вместо да консумирате закуски с високо съдържание на захар. Ако обичате закуски, които са хрупкави, можете да изберете пълнозърнести трици, които са леки, но и хрупкави. Ако сте в движение, може да предпочетете закуски на дози, които лесно можете да приберете в чантата си или джоба си, защото не желаете да носите цяла кутия със себе си. Важно е да избирате закуски, които ще ви удовлетворят, за да може да ги консумирате редовно. Ако не ги харесвате, вероятно няма да ги консумирате редовно и това ще ограничи ползите от приема им.

А сега и няколко думи за това какво трябва да избягваме при избора на зърнени закуски, или какво НЕ трябва и не е желателно да се съдържа в нашата здравословна пълнозърнеста храна:

  • Избягвайте закуски, които имат високо съдържание на захар. Те водят до повишаване на кръвната захар и не могат осигурят дълготрайна енергия.
  • Закуски с изкуствени аромати, оцветители, подобрители – тези добавки могат да бъдат вредни за здравето и могат да предизвикат алергии.
  • Закуски с високо съдържание на сол – прекаленото консумиране на сол може да доведе до високо кръвно налягане и други здравословни проблеми.
  • Закуски богати на мазнини. Мазнините повишават нивата холестерол в организма и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.
  • Избягвайте закуски, които съдържат много калории. Ако консумирате повече калории, отколкото изгаряте, това може да доведе до натрупване на телесна маса и да повиши риска от здравословни проблеми.
  • Избягвайте зърнени закуски съдържащи ГМО, а по-скоро се насочете към такива, които са био или отгледани по естествен начин.

И разбира се проверявайте срока на годност!

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар