Повечето от нас имат желание да се хранят пълноценно и да подържат по-здравословен начин на живот. Забързаният ритъм и постоянният стрес обаче работят точно в обратната посока. Не всеки от нас може да си позволи да отдели няколко часа ежедневно за да положи необходимите грижи за себе си. Натоварената работа и ангажиментите покрай децата са още един фактор, който допълнително стопява допълнително така ценното ни време. Тук ще предложим няколко прости примера как можем да повишим приема на здравословна храна и какви заместители е добре да ползваме.
Кисело мляко вместо заквасена сметана: Киселото мляко е чудесен заместител на заквасената сметана, тъй като е с по-малко мазнини и калории и също така е с високо съдържание на протеини и полезни бактерии
Пълнозърнест хляб вместо бял хляб: Пълнозърнестият хляб е по-здравословна алтернатива на белия хляб, тъй като е с по-високо съдържание на фибри, витамини и минерали.
Зеленчукова юфка вместо макаронени изделия: Зеленчуковата юфка, приготвена от тиквички, сладки картофи или тиква, е чудесна алтернатива на традиционната паста, тъй като е с по-малко въглехидрати и калории и с по-високо съдържание на хранителни вещества.
Кафяв ориз вместо бял ориз: Кафявият ориз е по-здравословен вариант от белия ориз, тъй като е с по-високо съдържание на фибри, витамини и минерали.
Ядково масло вместо обикновено масло: Ядковото масло, като бадемово или фъстъчено масло, е по-здравословна алтернатива на обикновеното масло, тъй като съдържа здравословни мазнини и протеини.
Киноа вместо бял ориз или паста: Киноата е чудесен заместител на бял ориз или паста, тъй като е с високо съдържание на протеини, фибри и различни хранителни вещества.
Пресни плодове вместо плодов сок (фреш): Яденето на пресни плодове е по-здравословна алтернатива на пиенето на плодов сок, който често съдържа добавена захар и е с по-малко фибри.
Заместете пърженото с печено на фурна или на скара: Печенето на вашата храна на във фурна или на скара вместо пържене, значително намалява количеството нездравословни мазнини и калории в храната ви.
За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!
Публикуваме всеки вторник и петък.