Блог

Здравословното хранене

Днес пак ще си поговорим за здравословното хранене, защото то е важен аспект от нашия живот и може да ни помогне да подобрим здравето си и да живеем по-дълго. Храненето е една от основните дейности на човешкия организъм, която е свързана със задължителното поемане на хранителни вещества и енергия за поддържане на живота на тялото, а за много хора е радост и за душата. Това означава, че храненето е важен фактор за здравословното функциониране на организма ни и може да има дълбоко влияние върху продължителността и качеството на нашия живот. В тази статия ще разгледаме някои от основните принципи на здравословното хранене и как можем да ги приложим в ежедневието си.

  1. Наблягайте на храни с ниско съдържание на мазнини и калории

За да поддържаме здравословна телесна маса и да намалим риска от заболявания, свързани с теглото, трябва да консумираме храни с ниско съдържание на мазнини и калории. Това включва плодове, зеленчуци, пилешко месо, риба и пълнозърнести храни. Ненаситените мазнини, които са присъщи за споменатите храни, са полезни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Наситените мазнини от друга страна, намиращи се в мазни меса и млечни продукти, трябва да бъдат ограничени, тъй като могат да повишат риска от заболявания като артериосклероза.

  1. Консумирайте достатъчно вода

Водата е важна за поддържането на хидратацията на тялото и правилното функциониране на органите. Като общо правило може да се предприеме, че е препоръчително е да се консумират средно 8 чаши вода на ден. Това разбира се, е индивидуално за всеки организъм, но може да бъде добър ориентир за златната среда.

  1. Избягвайте захарта

Добавените захари могат да допринесат за увеличаване на калориите в храната ни и да повишат риска от заболявания като диабет, затлъстяване, зъбни кариеси и други. Препоръчително е да се избягват захарите, добавени към напитките, сладолед, бонбони и други сладки изделия. Не напразно захарта, под формата на рафинирани и добавени захари се слави с прозвището „белият убиец“. Имайте предвид, че консумацията на захар притежава пристрастяващ ефект за организма, който според някои изследвания е сходен на наркотичните зависимости (разбира се с по-малка тежест).

  1. Контролирайте порциите и избягвайте преяждането

Контролирането на порциите може да помогне за поддържането на здравословната телесна маса. Преяждането води до наднормено тегло, което от своя страна увеличава риска от различни заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Препоръчително е, да се консумират по-малки порции на при хранене и да се яде по-бавно. Тук ще споменем една българска поговорка: „Спри да се храниш, когато ти е най-вкусно“.

  1. Включи повече плодове, зеленчуци, протеини

За ползата от консумацията на пресни плодове и зеленчуци няма смисъл да пишем, защото има „тонове“ изписана информация. Препоръчително е да консумираме минимум 2 порции плодове и зеленчуци на ден, като може да ги включваме във всекидневните си ястия, салати и здравословни снаксове. Протеините са важни за изграждането и поддръжката на мускулната маса и тъканите в тялото. Добрите източници на протеини включват немазни меса, риба, яйца, нискомаслени млечни продукти, ядки.

Разбира се, с настоящия напрегнат и забързан начин на живот, трудно можем да мислим за здравословното хранене, но спазването на няколко прости насоки, може да подобри качеството ни на живот и да намали стреса.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар