Блог

За оцета но не като подправка

Оцетът е един универсален, екологичен продукт, който спокойно можем да ползваме освен в салатата, така и за някои санитарни нужди у дома. Ще ви предложим няколко съвета как можете да почиствате без използването на химикали.

  • За заклетите пиячи на кафе

Освежете и почистете вашата автоматична кафемашина, като напълните резервоара с оцет и след това я пуснете през цикъл на варене. Накрая завършете с изплакване с вода. Това ще неутрализира много миризми и ще почисти някои налепи от варовика.

  • За микровълновата

В по-голяма чаена чаша сипете една четвърт оцет и допълнете с 3/4 части вода. Не пълнете до горе! Разбъркайте добре! После сложете чашата в микровълновата фурна и я пуснете на максималната степен (но не на грил). Оставете така, докато сместа започне да ври. Желателно е разтвора да ври 2-3 минути в микровълновата фурна, но внимавайте да не изкипи от чашата. Влагата от врящия разтвор ще размекне остатъците от засъхнала храна и ще неутрализира миризмите.

  • За сребърните (и не само) прибори?

Почистете месинговите, медните и сребърните прибори, като си направите паста. Разтворете обикновена сол в 1 чаша оцет. Разбъркайте достатъчно сол, за да се получи паста. Като за първи опит можете да пробвате с малки количества. След това използвайте пастата и я нанесете върху всяка метална повърхност.  Оставете я да престои около 15 минути. Следва измиване. Уверете се, че сте изплакнали с чиста топла вода и след това полирайте, докато изсъхне.

  • За прозорците

Направете препарат за почистване на прозорци, като смесите вода и оцет в съотношение 1:1. Сложете сместа в шише с помпа (пулверизатор) и напръскайте прозорците. Подсушете прозореца с мека кърпа без мъх. Прозорците ви ще блестят и ще бъдат без петна!

  • За тоалетната чиния

Отстранете упоритите петна от тоалетната чиния, като ги напръскате с оцет. Оставете да престои половин час и изплакнете с чиста вода. Ако желаете към водата за плакнене, може да добавите някакъв аромат, за да се притъпи миризмата на оцета.

  • За пералнята

Добавете чаша оцет към последния цикъл на изплакване на вашите дрехи, за да помогнете за разтварянето на алкалната основа на сапуните и перилните препарати. Друг вариант е, да направите това упражнение с някои по-зацапани или не толкова важни тъкани (като например постелката от банята или някои дрехи, с които боядисваме).

  • За някои от нещата на бебето

Имате ли бебешки дрехи, които не са толкова чисти и меки, колкото бяха? Добавете една чаша оцет към цикъла на изплакване на при следващото пране. Оцетът ще помогне за разграждането на пикочната киселина и остатъците от сапун. Дрехите на вашето бебе ще изглеждат меки и свежи.

  • За вонящи петна

Колко от нас мразят петната от дезодорант и средствата срещу изпотяване по дрехите си? Преди изпиране, леко втрийте бял дестилиран оцет върху зоните, където са петната, след което го хвърлете в прането, както обикновено.

  • За нови дрехи

Накиснете дрехи, които никога не са били прани преди, в бял дестилиран оцет, за да подобрите цвета на тъканите.

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар