Блог

Защо био вместо традиционна?

Тази статия ще бъде полезна за всички, които се интересуват от здравословното хранене и желаят да научат повече за био храната. От време на време ще пускаме подобни текстове, които ни връщат към началото и ни помагат да не губим ориентация за основната цел на този блог.

Защо да изберем био храни вместо традиционната храна?

Био храната се радва на все по-голямо внимание и популярност сред хората, които търсят здравословни и екологични алтернативи на традиционната храна. Но какво прави био храната по-добра от традиционната? В тази статия ще разгледаме предимствата на био храните и защо е добре да изберем този тип хранене.

  1. По-високо съдържание на хранителни вещества

Био храните се отглежда без използването на синтетични пестициди, хербициди и фунгициди, които се използват обилно в традиционното земеделие. Тези химикали намалят качеството на почвата и паралелно с вредителите, редуцират броя на полезните микроорганизми, които са необходими за здравия растеж на растенията.

Био земеделието използва натурални методи за контрол на вредителите и болестите, като например използването на естествени пестициди като бактерии и екстракти от растения. Това означава, че био храната често има по-високо съдържание на хранителни вещества като витамини, минерали и антиоксиданти.

  1. Замърсяване на тялото ни с пестициди

Както вече казахме, био храната е произведена с по-малко използване на химикали и пестициди, отколкото традиционната храна. Това означава, че риска от замърсяване с пестициди е по-нисък, което може да има положителен ефект върху здравето ни.

Много от химикалите и пестицидите, използвани в земеделието се натрупват в храната, която консумираме. От там, въпросните химикали се натрупват в нашето тяло, когато се храним с традиционни храни. Тези химикали  могат да бъдат опасни за здравето ни и да доведат до сериозни болести, като например рак или диабет. Био храната е произведена с по-естествени методи и не използва такива химикали и пестициди, като резултатът е по-чиста и здравословна храна.

3. Подпомагане на устойчивото земеделие

Био земеделието не само че намалява употребата на синтетични пестициди и химикали, но и насърчава устойчивата земеделска практика. Това означава, че се подпомагат по-натурални методи на земеделие, като използване на органични торове, ротационна посевна система и съхранение на почвата. Тези методи не само помагат за опазването на околната среда, но и за увеличаването на плодородието на почвата и качеството на посевите.

4. Не съдържа генетично модифицирани организми

Био храните не съдържат генетично модифицирани организми (ГМО). Това е важно, тъй като ГМО продуктите все още предизвикват значително загриженост сред някои научни кръгове. Основните проблеми покрай ГМО са потенциалните рискове за здравето и околната среда, които може да предизвика производството и консумацията на генетично модифицирани храни.

5. Подпомагане на местната икономика

Био храната може да подпомогне местната икономика, особено ако се произвежда и продава на местно ниво. Това може да създаде нови възможности за малки ферми и местни производители да продават своите продукти директно на потребителите. От тук се създават   възможности за местната икономика и това води до по-устойчиви земеделски практики.

Затова че, следващият път когато се засилим към хипер маркета за някакви хранителни продукти, е редно да си зададем въпросите: „А можем ли да го купим това от някъде другаде?“ и „Това ли е нашият стил на живота, който искаме да водим?“

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар