Блог

Застояването

Физическата застоялост може да има вредно въздействие върху здравето и благосъстоянието на човека. „Заседналото поведение”, представлява седенето на едно място за продължителен период от време, с ниско изразходване на енергия. Това води до бавно увреждане на тъканите и отслабване на ставните връзки. Лошите последствия са многобройни, но тук ще очертаем няколко основни.

Намалено сърдечно-съдово здраве: Продължителният физически застой, като седене за дълги периоди от време, може да доведе до влошено сърдечно-съдова неразположеност. Това е така, защото застояването води до лош кръвен поток и повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, което може да допринесе за сърдечни заболявания и други сърдечно-съдови проблеми.

Мускулна атрофия: Липсата на физическа активност може да доведе до отслабване и атрофия на мускулите с течение на времето, което може да доведе до проблеми с мобилността и намалена функционална способност.

Затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми: застояването може да допринесе за наддаване на тегло и затлъстяване, което може да увеличи риска от различни здравословни проблеми, като основни са развитие на диабет тип 2 и някои видове рак.

Психично здраве: липсата на физическа активност може да допринесе за лошо психично здраве, включително симптоми на депресия и тревожност. Това е така, защото движението е свързано с освобождаването на ендорфини, които могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на настроението.

Остеопороза: Липсата на тежка физическа активност може да доведе до намаляване на костната плътност и повишен риск от остеопороза, особено при възрастни хора.

Има още куп неща, които могат да се изпишат за проблемите свързани с липсата на движение, но не това е целта на тази публикация. За да се борим със застоялостта е необходимо да си осигурим повече активност.

Ходене: Това е страхотно упражнение с ниско въздействие, което може да се прави почти навсякъде. Стремете се да ходите поне 30 минути на ден, навън или на бягаща пътека.

Разтягане: Разтягането е чудесен начин за подобряване на гъвкавостта и обхвата на движение. Опитайте се да правите леко разтягане всяка сутрин или преди лягане, за да поддържате мускулите си отпуснати и гъвкави.

Упражнения за телесно тегло: Упражнения за телесно тегло, като лицеви опори, клякания и напади, могат да се правят у дома без никакво оборудване. Включете няколко комплекта от тези упражнения в ежедневието си за бърза и ефективна тренировка.

Йога: Йога е чудесен начин за подобряване на гъвкавостта, силата и баланса. Има много йога процедури, достъпни онлайн, които са напълно безплатни. Просто си харесайте нещо в YouTube.

Танци: Танците са забавен и ефективен начин да ускорите пулса си и да подобрите координацията си. Пуснете си музика и танцувайте по 10-15 минути на ден, за да накарате кръвообращението си да се повиши.

И не на последно място – зарежете го този асансьор. Изкачване и слизане! Оставете колата или автобуса, когато можете да ходите. Движението е здраве! Движението е щастие 😊

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар