Блог

Задължително ли е да са в хладилника?

Повечето от нас внимаваме, когато става въпрос за съхранение на хранителни продукти и се питаме: да поставим ли в хладилник или не?  Склонни сме да се поддаваме на принципа „да се съхранява охладено“ и продължаваме да поставяме храната си в хладилника. Това понякога неволно кара храната ни да губи част от вкуса си или от полезните си качества.

Тук ще разгледаме няколко неща, които спокойно можем да съхраняваме извън хладилника, без това да повлияе на качеството им.

Алкохол

Дестилираните спиртни напитки не се развалят; те избледняват. Неотворените бутилки твърд алкохол могат да издържат за неопределено време, освен ако не се съхраняват близо до директен източник на топлина. Отворената бутилка с концентриран алкохол може да издържи от шест до осем месеца без да се охлажда. Водката и джинът са твърди алкохолни напитки, които обикновено се съхраняват във фризера, но повечето твърди алкохолни напитки имат точка на замръзване. Това всъщност е много по-ниска температура, отколкото могат да достигнат нашите домашни фризери. И водката, и джинът са предназначени да имат малко вода. А когато дойде време за дегустация, спокойно можем да охладим напитките си с кубчета лед.

Авокадо

През повечето време, когато купуваме авокадо, те са почти твърди като камък. Това означава, че те се нуждаят от значително време, за да узреят правилно, за да развият добър вкус. Незабавното поставяне на авокадо в хладилника ще спре узряването му, подобно на бананите. Като правило, незрелите, твърди или зелени плодове могат да отнемат четири до пет дни, за да узреят при стайна температура – приблизително 18-25 градуса Целзий. Избягвайте пряката слънчева светлина и източниците на топлина в близост до плодовете. Ако използвате само част от авокадото, то останалата част спокойно можете да увиете в стреч фолио или да поставите в пластмасова кутия.

Хитрост, за да узрее по-бързо, която можем да приложим е, да се постави авокадото  в хартиена торба и да се складира на рафт далеч от светлина и изобилие от влага, например в склада. За да ускорите този процес и да се насладите на вкусно авокадо за 2-3 дни, добре е сложите банан или ябълка в торбата с тези плодове. Отдавна е известно, че изпусканият от тези плодове етилен газ ускорява узряването на съседните плодове.

Пъпеш

Препоръчително е всеки плод пъпеш да се съхранява в хладилника, след като е бил разрязан, но дотогава е най-добре да го съхранявате на стайна температура. Поддържането на пъпеш на стайна температура може да му помогне да запази нивата на антиоксиданти непокътнати. Можете да съхранявате недостатъчно узрелите пъпеши в пробита хартиена торба при стайна температура за няколко дни. Тук също може да се приложи трика с други плодове – добавянето на ябълка в чантата ще направи плода по-узрял. Зрелият пъпеш ще произведе деликатен аромат, след което при разрязване може да се съхранява в хладилник.

Домати

Доматите не трябва да се поставят в хладилника след покупката. Ако са били закупени от магазин за хранителни стоки, има вероятност да не са били узрели от самото начало, което означава, че процесът на зреене ще спре. Доматите, които са домашно отгледани или взети от пазар, ще станат безвкусни, ако бъдат поставени в хладилника поради промяна в химичната структура. Проучване от 2013 г., публикувано в списание Food Chemistry, казва, че охлаждането на домата влияе върху миризмата и текстурата му. Студът го кара да губи характерния си тревист аромат, и месото му да става зърнесто. За свеж вкус съхранявайте доматите на хладно място, което не е задължително да е тъмно.

Разбира се, има и много други храни, които не изискват задължителното им съхранение в хладилника, но тук описахме някои, при които съществува заблудата, че е изискване да се съхраняват там.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар