Блог

Добрият сън

Добрият сън има ползотворен ефект върху физическото и психическото здраве, като подобрява имунните функции на организма, концентрацията, настроението и паметта. Сънят спомага за възстановяването на тялото и развитието на мозъчните функции. Подобрената имунна система редуцира риска от различни заболявания и инфекции. Също така, в процеса на сън тялото се възстановява и регенерира, което е особено важно за мускулите, тъканите и органите.

Ето няколко правила и препоръки, които могат да помогнат за добър сън:

  1. Създайте си някаква рутина за сън: Опитайте се да лягате и ставате по едно и също време всеки ден, дори и през почивни дни. Това помага на тялото ви да се настрои за редовен сънен график. Определете си фиксирани часове за лягане и ставане, които са подходящи за вас и които можете да следвате през цялата седмица. Навиците са нещото, в което нашият мозък е влюбен.
  2. Създайте подходяща среда за сън: Уверете се, че стаята ви е тъмна, тиха и прохладна. Достатъчно тъмната обстановка предразполага организма за по-качествен и дълбок сън. Използвайте плътни завеси или щори, за да блокирате светлината от прозорците. Ако имате източници на светлина в стаята (например светещи часовници или електроника), просто можете да ги изключите или да ги покриете. Опитайте се да създадете тиха среда. Използвайте шумозаглушители или бял шум, ако околната обстановка е шумна. Това може да ви помогне да намалите възможността за събуждане от външни шумове. Поддържайте стаята си на оптимална температура за сън, която обикновено е около 18-20 градуса по Целзий. Тялото ви се охлажда по време на сън и по-прохладната стая може да съдейства за постигане на по-добър сън.
  3. Ограничете използването на електроника преди сън: Смартфони, таблети, телевизори и компютри излъчват синя светлина. Тази светлина влияе негативно на добият сън, тъй като редуцира нормалното производство на хормона мелатонин, познат още като хормона на съня. Опитайте се да ограничите използването на електроника поне 1-2 часа преди лягане. Вместо да се занимавате с електроника, опитайте се да четете книга преди лягане – нормална, хартиена, с корици и страници. Това ще ви помогне да релаксирате и да се отпуснете, а също така ще ви даде възможност да спрете да атакувате организма със синя светлина.
  1. Избягвайте храната и алкохола преди сън: Големите и тежки хранения преди лягане могат да причинят дискомфорт и да доведат затруднения в съня. Правилното хранене има голямо влияние върху качеството на съня, защото нощта е предвидена за почивка – както за нас като съзнание, така и за нашите тела. Когато спим, тялото ни продължава да извършва всички нормални функции. Ако сме се заситили преди да се запътим към леглото, това не е почивка за организма, а точно обратното – работа! Алкохолът също може да наруши качеството на съня ви и да доведе до често събуждане през нощта. Въпреки, че алкохолът може да ви помогне да заспите по-бързо, той има негативен ефект върху качеството на съня.
  2. Снабдете се с качествено легло, добра завивка и удобна възглавница: Тялото ви трябва да се наслаждава на комфорт и оптимална позиция по време на сън. Тук няма да наблягаме повече, защото всеки от нас знае какво е да се отпуснеш в меката прегръдка на удобството след изморителен ден. Добрия матрак, подходящата възглавница и комфортната завивка са от особена важност за качествен сън.
  3. Спортувайте редовно: Физическата активност през деня води до по-добър сън през нощта. Редовните упражнения водят до по-стабилното и регулярно производство на мелатонин, а от там и до по-качествен сън. Чрез редовните тренировки, ние помагаме за по-добрия химичен баланс в тялото, тъй като спорта активира и ускорява голяма част от химичните процеси. А да не забравяме и факта, че физическата натовареност все пак уморява мускулите и това е особено полезно за хора, които работят зад бюрото.
  4. Управлявайте стреса: Стресът и тревожността също са пречка за добрия и качествен сън. Отделете малко време от забързания ден за някой от най-познатите методи за управление на стреса, като медитация, йога, дишане или други релаксационни техники. Ако не разполагате (или мислите, че не разполагате) с време за йога или медитация, то най-лесното и неангажиращо нещо, с което можете да си помогнете, е осъзнатото дишане. То може да се практикува по всяко едно време – зад волана, бюрото или пазарската количка. Желателно е да го правим редовно и за да не забравяме това, просто да ползваме смартфона си – защо иначе е смарт😊

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар