Блог

Добавки афродизиак

Днес ще доразвием темата за афродизиаците.

Важно е да се отбележи, че настоящата статия не претендира за никаква научна стойност и не препоръчва използването на каквито и да е добавки, без изричното указание или разрешение от лекар. Приемете написаното повече като препоръка, отколкото като някакъв род утвърдена практика. Също така е важно да се запомни, че ефективността и безопасността на добавките могат да варират значително и някои от тях могат да имат потенциални странични ефекти или взаимодействия с други лекарства, ако приемате такива.

Ще разгледаме някои хранителни добавки, които се сочат като афродизиаци и повишават сексуалния апетит. В допълнение се твърди, че те стимулират сексуалното представяне и изострят усещането при интимни контакти. По подробно ще се спрем на три от тях:

Мака: Растение, родом от Перу, на което основно се ползва корена. Маката често се продава като афродизиак и се казва, че помага при сексуална дисфункция и стимулиране на либидото. Коренът от мака съдържа впечатляващ набор от хранителни вещества, което обяснява мястото му като основна храна в Перу от векове. Коренът от мака е добър снабдител на въглехидрати и за него се знае, че има малко мазнини и значително количество растителни фибри. Богат е на някои незаменими витамини и минерали, като витамин С, мед и желязо.

Разгонен козел: Растение, използвано в традиционната китайска медицина. Въпреки, че е плевел, екстракта от растението подобрява либидото и еректилната дисфункция. Активната съставка наречена флавоноли, подобрява половата функция при мъжете и действа като силен афродизиак, като се използва успешно и за лечение на импотентност и проблеми с ерекцията.

Катуаба: Родом от Бразилия, кората от катуаба понякога се използва като афродизиак и се знае, че подобрява сексуалната функция и повишава сексуалното желание. Още позната като Бразилска хвойна, катуабата е малко дръвче, характеризиращо се с бързо растяща дървесина. Освен като стимулант, впоследствие са открити и други нейни ползи, свързани с нервно и физическо изтощение, хронична умора, безсъние, болки свързани с централната нервна система, подсилване на паметта, борба срещу Алцхаймер и старческа деменция. Катуаба се използва и за подобряване на настроението.

Има доста други добавки, които също се сочат като афродизиаци като Гинко Билоба, Тонгкат Али, Дамиана, Женшен и др. Вече описахме предимствата от използването на такъв род добавки. Пак ще акцентираме на факта, че безопасността и ефективността на подобни средства можа да варира значително. Ако изпитвате сексуална дисфункция или липса на желание, важно е да говорите със здравно лице, което може да ви помогне да идентифицирате основните причини и да развиете план за лечение, който е безопасен и ефективен за вашите индивидуални нужди.

В следващата статия, която е последна от темата за афродизиаците, ще опишем някои храни, които се сочат за естествени стимуланти.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар