Блог

Детокс

Детоксикацията на организма е процес, с който помагаме на тялото си да се отърве от токсините, които се натрупани в него. Това може да се постигне по различни начини, като се въведат здравословни корекции в храненето и начина ни на живот, както и чрез приемане на определени храни, напитки или добавки. В тази статия ще ви предложим накратко някои от най-ефективните методи за детокс.

– Хидратацията – Водата се явява ключов фактор, когато искаме да помогнем на организма си в борбата с токсините. Пиенето на достатъчно количество от нея ни помага за изхвърлянето на вредните вещества чрез бъбреците и урината. Можете да добавите и лимонов сок към водата, който помага за почистване на черния дроб. А ако желаете подслаждане и аромат – тогава ви предлагаме да добавите лъжичка мед и няколко листа от мента.

– Консумацията на храни с високо съдържание на фибри – Храните с високо съдържание на фибри, като зеленчуци, плодове и зърнени храни, помагат за регулиране на храносмилателната система и ускоряват процеса на елиминиране на отпадъците от организма. Старайте се да консумирате храна, която да е естествено отгледана и по възможност по-прясна.

– Избягване на генно модифицирани и изкуствени храни – Генно модифицираните храни, изкуствените подсладители, консервантите и химикалите могат да бъдат токсични за организма. Опитайте се да избягвате такива храни и напитки. За предпочитане е да наблегнем на органични и натурални продукти.

– Физическа активност – помага за подобряването циркулацията на кръвта, което на свой ред стимулира изхвърлянето на токсините от тялото чрез потенето и учестеното дишане. Редовната физическа активност е също толкова важна за поддържането на здравословно телесно тегло и метаболизма. Тук няма предложение от сорта „едно решение пасва за всички“, но определено можем да цитираме Мечо Пух: „Колкото повече – толкова повече“.

– Добавки и суплементи – те могат да бъдат полезни за детоксикацията на организма, като предоставят на тялото допълнителни хранителни вещества, които помагат за изхвърляне на токсините. Тук вариациите са много и вече публикуваната информация също, затова няма да отделяме повече внимание. Единственото което желаем да споменем е, че те могат да бъдат полезни за допълването на диетата ни и за подпомагането на организма, но не трябва да бъдат използвани като единствен метод на хранене.

– Избягване на алкохола и цигарите – те са изключително токсични за организма и затрудняват неговата способност да функционира естествено. Избягването им, или консумацията им в минимални количества може да бъде от голяма помощ за детоксикацията на тялото и за общото ни здравословно състояние.

– Релаксацията – стресът увеличава нивата на токсините в организма, а в днешно време той си е нещо естествено. Практики като йога, медитация и съзнателно дишане могат да помогнат за релаксацията на тялото и ума, което на свой ред води до подобрени процеси в организма.

Дори и да не предприемем някакви радикални мерки за промени, желателно е да обърнем внимание на стила и начина си на живот. Детоксикирането на тялото е важно, защото натрупаните токсини могат да доведат до умора, главоболие, болки в стомаха, депресия, слабост на имунната система и други негативни за нас ефекти. Стъпка по стъпка можем да направим нещата за нас много по-добри!

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар