Блог

Да тренираме ли в жегата?

Със затоплянето на времето вероятно ще искате да увеличите времето, което прекарвате навън. Идва и времето на разголените тела и тогава се сещаме, че бихме желали да изглеждаме малко по-така… 😊

Ако обаче обмисляте да тренирате на открито, имайте предвид, че по-горещото време кара тялото да работи извънредно. Когато тренирате в жегата, телесната температура се повишава по-бързо, отколкото при нормално време и следователно се отделя повече пот, за да охлади тялото. Ако не внимаваме, това може да доведе до дехидратация, която е вредна за организма.

Когато тренирате в жегата, редовното пиене на вода е от ключово значение за заместване на течностите, загубени чрез изпотяване. Изследванията показват, че загуба на пет процента телесни течности, може да намали работоспособността ви с до 30 процента.

Ето защо, ако „обичаме да изтезаваме организма си“ е добре да се замислим дали да не изместим бягането или тренировките към сутрешните часове. Ясно е, че по обяд слънчевите лъчи са най-парещи и затова не е препоръчително да използваме тези часове за тренировки. Носете леки и широки дрехи, които ще позволяват кожата ви да диша по-лесно. Насочете се към по-светлите цветове, които не привличат толкова слънцето, следователно не биха покачвали градуса както тъмните дрехи. Планирайте внимателно тренировките си!

С цялата тази допълнителна пот, вероятно си задавате въпроса дали упражненията в жегата увеличават горенето на калории, следователно и мазнините по тялото ни. Отговорът обаче, не е толкова прост, колкото си мислите. Според специалистите, въпреки че изгаряме повече калории в жегата, увеличението на разхода на калории е минимално. Така че, това не трябва да е фактор да изберем по-топло време за тренировка. Естествено, че за да се подържа тялото охладено, е логично да се харчи повече енергия, но това не би довело до някакви драстични промени по отношение на телесната ни маса. Ние отделяме вода, а желанието ни е да топим мазнини. То е като да очакваш да отслабнеш от ходене редовно на сауна.

Ако вашите лични постижения паднат, когато времето се затопли, тогава уверете се, че се подготвяте правилно за тренировката. Липсата на витамини и минерали е нежелателна за тялото, но при по-горещо време негативния ефект се увеличава. Направете хидратацията приоритет номер едно! Чаша обикновена вода, с лъжичка морска сол ще достави добра доза електролити за организма. Някакъв набор от мултивитамини също би помогнал. А да не забравяме и за изотоничните напитки!

Слушайте тялото си! Започнете тренировката си с по-леки упражнения за загрявка и постепенно увеличавайте интензивността. Тренировката в жегата първоначално ще ви се стори по-напрегната. Това може да ви направи по-податливи на заболявания, свързани с топлината, като слънчев удар. Ако почувствате симптоми, като главоболие, гадене или замайване, спрете незабавно, намерете сянка и пийте вода. Наличието на лека закуска под ръка, като например парче плод или шепа ядки, може да ви даде истински тласък на енергия. Ако се почувствате неразположени – намалете интензитета на тренировките за седмица или две.

И ето един забавен постер от neighborhoodtrainer.com:

 

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар