Блог

Да бъдем по-уверени

Увереността е жизненоважен фактор за щастлив и пълноценен живот.

Не напразно бившата първа дама на САЩ Мишел Обама казва: „Вашият успех ще се определя от вашата собствена увереност и сила на духа.“

Каква е тайната да се чувстваш самоуверен? „Увереността е смешно нещо – някои хора могат да изглеждат така, сякаш имат много от нея, докато други може да изглеждат, че нямат“, казва Паскал Лейн, треньор по връзки и увереност. „Въпреки че изглежда мнозина да я имат в изобилие, през повечето време те просто носят наистина страхотна маска. Защо? Защото увереността е нещото, което всички можем да имаме, но често сме измъчвани от собствената си несигурност.“

„Макар да има някои лесни неща, които можем да направим, за да се почувстваме по-уверени, като утвърждения и положителни мантри, ние трябва наистина да стигнем до корена на нашите проблеми“, обяснява Паскал. „Утвържденията са много важни, но ние също трябва да вярваме, че тези утвърждения са верни, защото без вярата те нямат значение.“

Може да се наложи да погледнете няколко стъпки назад и да помислите за опита си от ранните години, казва Паскал. „В края на краищата тук започва всичко – вашето усещане за себе си, вашето чувство за стойност и самооценка, всичките ви силни страни, всичките ви желания и всичките ви съмнения. Как гледате на тези ранни години? Кои бяха историите, които научихте за себе си, докато растете, които ви помогнаха да формирате вашата идентичност сега?“

Но все пак да погледнем и настоящето! Има някои практични стъпки, които ще ни помогнат да бъдем по-уверени и могат да поддържат емоционалното ни благополучие:

  • Направете списък на всичко, което някога сте постигнали, всичко, в което сте добри и всичко, което ви кара да се чувствате горди. Няма значение какво е, дали изглежда значимо или не, просто го напишете! Така ще имате един архив с толкова много страхотни неща за себе си. Независимо дали става дума за дипломи, сертификати, бягане на маратон, страхотен готвач, супер майка или топ съпруг – всичко това трябва да влезе във вашия списък.
  • Наблюдавайте си самокритиката! Вече имате списъка си, така че следващия път, когато се хванете, че сте строги към себе си, тормозите се, или просто се чувствате зле, вижте вашия списък. Ако не е пред вас, просто се замислете какво сте написали там. Вече разполагате с доказателствата, които да противодействат на тази негативна история, която си разказвате. Не се оставяйте да влезете в спиралата! Всяко действие има своето противодействие – вие сте машиниста!
  • Спрете да се сравнявате с другите! Вместо това преместете фокуса си върху това да бъдете най-добрата версия на вас самите. Звучи кокетно, но никой не може да те накара да се чувстваш значим, ако все се сравняваш с някого. Нямате си ни най-малка идея за „идола“, с когото се сравнявате какво „плаща“ за „доброто“ си състояние. Много по-подходяща тактика е да се мотивираме от примерите без да ги поставяме на пиедестал и да се постараем да бъдем по-добри от вчерашното си аз. Това ще ви помогне да бъдете по-уверени в собствената си кожа.
  • Малки крачки, хм! Ако има нещо голямо, което искате да преследвате, тогава какво всъщност ви спира? Честната реалност е, че единственото нещо, което ви възпира от нещо в живота, сте вие самите. В големите цели няма нищо лошо и за да се чувстваме значими, те трябва да са такива – големи. Но след като си поставим големи цели, идва реда на това да ги разбием. Наблюдавайте малките крачки, които извървявате по пътя към голямата цел. Начертайте ги, планирайте ги и им се радвайте всекидневно, когато ги извървявате! Никой не е постигнал нещо голямо „от раз“. Всичко са малки стъпки съчетани с търпение.

Увереността ни помага също да се отнасяме по-добре със себе си и с другите около нас. Когато излъчваме увереност, се установява по-силна връзка с околните и имаме по-голяма възможност да бъдем приети и влиятелни в обществото. Това ни помага да създаваме положителни междуличностни отношения и да се наслаждаваме на по-изпълнен и успешен живот.

 

За да не пропуснеш възможността да получаваш кратки полезни съвети – последвай нашата страница във Фейсбук!

Публикуваме всеки вторник и петък.

https://www.facebook.com/Utilis.bg/

Вашият коментар